Un home i una dona amb lesions a la medul·la han pogut tornar a caminar, gairebé sense ajuda, gràcies a un nou tractament desenvolupant per un grup d'investigadors suïssos. Segons un article publicat a Nature Medicine, els dos pacients han pogut tornar a recuperar gran part de la seva mobilitat gràcies a l'ús d'un implant que actuava d'estimulador del cervell. Per si no fos prou, els científics han aconseguit aquest resultat estimulant una zona del cervell que fins ara no es relacionava amb la mobilitat: l'hipotàlem

Tradicionalment, l'hipotàlem s'ha relacionat amb l'excitació o l'alimentació, no pas amb la mobilitat. Tanmateix, l'equip d'investigadors de l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL) ha demostrat que hipotàlem lateral també participa en la motricitat humana. Primer, els científics van constatar que aquesta regió del cervell estava relacionada amb la mobilitat amb persones sanes i, després, es van llançar a tractar que persones amb lesions medul·lars recuperessin la mobilitat. 

Per aconseguir el seu objectiu, van implantar en els pacients dos elèctrodes a l'hipotàlem i els van usar per estimular les seves neurones. Els resultats es van deixar veure immediatament. Els dos pacients van notar de forma instantània sensacions a les extremitats on, fins al moment, no tenien sensibilitat. "Aquest feedback en temps real va confirmar que havíem apuntat a la regió correcta", remarca en un comunicat  Jocelyn Bloch, neurocientífica i neurocirurgiana de l'Hospital Universitari de Lausana (CHUV ). 

Una millora "realment impressionat"

Per recuperar gran part de la mobilitat dels dos pacients, els científics no es van limitar a l'estimulació d'aquesta regió del cervell, sinó que van complementar el tractament amb programa de tres mesos de rehabilitació física personalitzada. Amb tot plegat, les dues persones que s'han sotmès a aquest tractament han pogut recuperar sensibilitat, caminar més ràpidament, durant més temps i cansant-se menys. 

Els investigadors remarquen que cap al final del tractament, ja no calia gairebé activar els elèctrodes, ja que la seva capacitat motriu va millorar de manera permanent. Els científics han afirmat que els resultats han estat "realment impressionats". Wolfgang Jäger, de 54 anys, és un dels dos pacients que s'ha beneficiat del tractament, explica la seva experiència en un vídeo on detalla: "L'any passat, on estava de vacances, hi havia unes escales fins al mar, d'uns vuit graons i amb una barana. Vaig fer servir l'estimulació i pujar i baixar les escales no va ser cap problema. Va ser bonic". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!