Agafant distància amb la qual va ser l'onada més explosiva del que portem de pandèmia, la de la variant òmicron, podem començar a observar com aquesta explosió de casos podria haver estat molt pitjor sense les dosis de reforç. Sense cap mena de dubte la vacunació ha estat un gran escut contra el virus anteriorment, i el reforç d'aquesta davant d'òmicron va jugar un paper molt destacat. Segons un estudi dut a terme per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), les dosis de record van reduir un 51% el risc d'infecció a l'Estat espanyol.
L'aparició i expansió de la variant òmicron va donar lloc a una sisena onada pandèmica amb la incidència més gran de coronavirus notificada fins ara a Espanya, el pic de la qual es va assolir durant gener de 2022. Els resultats d'aquesta investigació suggereixen que l'administració de les dosis de record va suposar una peça clau per limitar els efectes de la covid durant aquesta sisena onada, segons recull Europa Press.
Estratègia efectiva
L'estudi ha analitzat dades de més de 4 milions de persones més grans de 40 anys entre l'1 de gener i el 6 de febrer del 2022. Es tracta d'una mostra d'anàlisi molt àmplia que sustentà les conclusions que els investigadors han acabat recopilant. Però per arribar a aquestes conclusions, han comparat el risc d'infecció entre persones amb dosi de record i sense, en funció de l'edat, sexe, tipus de vacuna rebuda a la primovacunació, tipus de vacuna rebuda com a dosi de record i temps entre la primovacunació completa i l'administració del booster.
Després de tots aquests procediments, remarquen que el benefici de les dosis de record ha estat molt elevat. De fet, durant el període d'estudi, les dosis de record van evitar 1.860 infeccions per cada 100.000 persones que havien rebut; dit altrament, van evitar aproximadament una infecció per cada 54 persones que les van rebre.
En altres paraules, els resultats de l'Institut confirmen l'efectivitat de l'estratègia de vacunació que s'ha anat duent a terme fins al moment. Els investigadors d'aquest centre apunten que en els seus propers estudis utilitzaran resultats d'infeccions greus per estimar l'efecte de la dosi de record sobre la morbiditat i la mortalitat de la covid-19 durant l'era òmicron. Actualment, però, la situació dista molt del que seguiran estudiant els científics de l'Institut, ja que les dades de contagis fa temps que es mantenen baixes i sense grans sobresalts. Tant és així que moltes de les restriccions per als ciutadans i els viatgers estan caient progressivament.