Aquest dilluns dia 7 de setembre la Sagrada Família i la Torre Glòries s'il·luminaran de vermell en un acte de conscienciació de la distròfia muscular de Duchenne.

La distròfia muscular de Duchenne i Becker són malalties genètiques rares definides per la debilitat muscular. Els músculs es debiliten progressivament amb el temps i, en última instància, també es veuen afectats el cor i els pulmons. Les persones que han nascut amb Duchenne i Becker requereixen atenció de diferents metges al llarg de les seves vides. 

El dia 7 de setembre és el Dia Mundial de la Concienciació de Duchenne. I precisament, des de l'Associació Duchenne Parent Project Spain, intenten ressaltar cada any un tema concret, i enguany es volen centrar en el Duchenne i el cervell.

La mateixa proteïna que falta al múscul i causa la degradació muscular també falta al cervell, expliquen des de l'Associació. Aquest fet pot acabar causant problemes com dificultats d'aprenentatge i problemes de comportament com TDA, TDAH, TOC i autisme. Per a moltes famílies, aquests problemes provoquen més estrès i preocupacions en la vida diària, a més dels problemes físics. 

Aquesta afectació no és nova. De fet, es va reconèixer l'any 1861, quan Duchenne de Boulogne va descriure per primera vegada aquesta afecció. Tot i això, en les últimes dècades s'han centrat els esforços en millorar els resultats relacionats amb la debilitat muscular, fet que ha provocat que l'afectació cerebral hagi rebut menys atenció. 

Què cal saber sobre Duchenne i Becker?

Duchenne i Becker són dues condicions de desgast muscular. Ambdues són causades per mutacions al gen de la distrofina. Falta una part de l'ADN que està duplicada i canviada. I, per tant, el cos no pot llegir correctament el codi. Això provoca, a més, que hi hagi una absència de la proteïna distrofina que juga un paper important en els músculs i el cervell. 

Sense la distrofina, recorden des de l'Associació, les cèl·lules musculars es malmeten més fàcilment, fet que comporta una pèrdua d'aquestes cèl·lules i, per tant, de la funció muscular. I això pot passar també al cervell. 

Enguany, s'il·luminaran de vermell Torre Glòries, la Sagrada Família, l'Ajuntament de Mataró, el de Sant Cugat i el de Girona. També ho faran l'edifici de Generalitat de Catalunya a Girona i l'edifici de Diputació de Girona.