Dues metgesses catalanes de família i medicina comunitària han llançat una aplicació mòbil per ajudar la ciutadania a tenir bons hàbits i prevenir malalties cròniques i no transmissibles. L'app, que s'anomena Prevent Go, ja es pot descarregar per a Android i Apple i es pot configurar tant en català com en castellà. Ofereix eines, informació i dades en 12 apartats diferents: pressió arterial, hàbits alimentaris, activitat física, colesterol, obesitat, tabac, consum d'alcohol, diabetis, vacunes, cribratge de càncer, trastorns auditius i visuals i prevenció d'accidents.

Les creadores de l'aplicació són la metgessa de família Yolanda Herreros i la metgessa de medicina comunitària Cinta Estrada, sòcies de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que juntament amb la Fundació Letamendi ha impulsat l'app. En un comunicat han explicat que la tria de les 12 temàtiques s'ha fet perquè "són les que tenen més importància per prevenir malalties cròniques i malalties no transmissibles". "El consum de tabac, la inactivitat física, el consum nociu d’alcohol i les dietes poc saludables augmenten el risc de morir, per això és fonamental la seva prevenció i hem decidit donar prioritat a aquests temes proporcionant eines a la ciutadania", han afirmat. 

Una app per fer seguiment de l'estat de salut

En el primer apartat, relatiu a la pressió arterial, l'aplicació explica com prendre correctament la tensió a casa i permet registrar les xifres de tensió arterial i fer-ne un seguiment. En cas que les xifres siguin elevades recomana al pacient que es faci una Auto Mesura de Pressió Arterial (AMPA), i si les xifres són molt elevades aconsella que visiti el metge d'urgència. En l'apartat d’hàbits alimentaris l’usuari accedeix a una enquesta per conèixer si la seva alimentació és saludable, si no és així dona recomanacions per millorar-la. De forma similar, l'aplicació ofereix un test per conèixer el grau d’activitat física i millorar-lo si no és adequat. Un altre dels aspectes que es valora és el sedentarisme.

En l’apartat de Colesterol, Prevent Go permet registrar les xifres de les analítiques i crear un gràfic sobre la seva evolució. També permet calcular l’IMC, que també es pot enregistrar gràficament i obtenir informació sobre el pes adequat. Tant en l’àmbit del consum de tabac com d’alcohol, l'eina encoratja a deixar de fumar i a mantenir un consum d’alcohol 0. En cas que l'usuari reconegui un consum habitual d'alcohol el redirigeix a la calculadora del Departament de Salut per conèixer si es tracta d'un consum de risc.

Informació sobre diabetis i trastorns visuals o auditius

Les metgesses assenyalen que la diabetis i la hipertensió tenen una alta prevalença en la població, i que tenir-ne un control correcte d’aquestes dues patologies és fonamental per prevenir complicacions, per això l’aplicació proporciona informació per l’autocura al pacient diabètic. A l’apartat de vacunes hi ha la informació sobre el calendari vacunal general, que permet als usuaris comparar amb el seu calendari personal si estan al dia de les vacunes i si els toca alguna per edat. L’apartat del cribratge de càncer informa sobre els programes de cribratge poblacional de càncer de mama, còlon i cèrvix.

En l'apartat de trastorns auditius l'app ofereix informació sobre els xiulets a l'oïda (acúfens), els taps de cera o les otitis així com un test d’audició —a través d'una altra app— per detectar la sordesa. Quant als trastorns visuals, dona informació sobre les ulleres i lents de contacte o el dèficit visual i ofereix consells per a prevenir la retinopatia diabètica o per detectar la degeneració macular. Finalment, dona informació sobre prevenció d’accidents tant a la llar, com en el lleure o el trànsit. Herreros i Estrada recorden que "les lesions no intencionades són un dels principals problemes de salut pública". 

L'app que s'ha publicat és una primera versió. "Una vegada estigui en marxa i els usuaris la puguin descarregar, provar i tinguem un feedback anirem revisant el contingut", han explicat les metgesses. En aquesta primera fase, s'han marcat l'objectiu de proporcionar eines i documentació en prevenció primària i en alguna malaltia crònica concreta com la diabetis mellitus, però la idea seria ampliar l'app a més patologies. En aquest sentit, Herreros i Estrada contemplen desenvolupar en el futur patologies respiratòries com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la salut mental, les malalties de transmissió sexual, o la prevenció en grups d’edat específics, com la infància i la gent gran.