El president de la cooperativa de distribució de medicaments, productes de salut i serveis sanitaris Cofares, Eduardo Pastor, ha reclamat aquest dimarts més competències per a les farmàcies per aprofitar la seva "tasca" com a agents de salut i implicar-les en accions de salut pública com la vacunació, entre d'altres. L'ha dit aquest dimarts en una entrevista d'Europa Press el dia de la inauguració de la Trobada Europea de Farmàcia, Infarma, que se celebra fins dijous al recinte Gran Via de Fira de Barcelona sota el lema 'La resposta als desafiaments de la salut'.
La cita integra el Congrés Europeu d'Oficina de Farmàcia i el Saló de Medicaments i Parafarmàcia, i es preveu l'assistència de més de 30.000 professionals, 16.000 farmacèutics, 2.500 congressistes i 400 laboratoris i empreses. Cofares compta amb unes 12.000 farmàcies sòcies i més de 45 magatzems a Espanya per a la distribució de medicaments, i el seu president ha destacat que van tancar el 2022 amb un creixement del 7-8% i una facturació pròxima als 4.000 milions d'euros.
S'ha preguntat per què a Espanya no s'administren vacunes a les farmàcies, una mesurada que segons Pastor sí que es duu a terme a Portugal i França, entre altres països, i ha insistit a no retardar aquests avenços, perquè les farmàcies puguin exercir el seu rol d'agent de salut. En concret, creu que des de les farmàcies es poden inocular vacunes, substituir medicaments prescrits per altres que no estiguin afectats per l'escassetat, participar en campanyes de salut pública i fins i tot combatre amb la fractura digital, entre d'altres.
Conveni amb el Carlos III
Pastor ha defensat el conveni que han firmat amb l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) per promocionar i desenvolupar de forma conjunta projectes de
investigació i innovació sobre Salut Pública i Salut Digital. "Això no és una utopia: Cofares i les seves 12.000 farmàcies ja estan treballant en salut pública", i ha assegurat que Cofares s'afegirà a qualsevol projecte que sigui beneficiós per a la salut pública espanyola.
Digitalització
Pastor ha advocat per evolucionar a un model que combini la digitalització amb la humanització centrat en la necessitat del pacient: "La farmàcia necessita una transformació i una adequació a les noves tecnologies, a les noves maneres de comprar i a les noves maneres de recomanar. Necessita evolucionar". Creu que "l'èxit en la salut del futur" s'assolirà en compaginar la digitalització per als processos amb la humanització per al tracte al pacient, i ha assegurat que a través de la intel·ligència artificial (IA) poden prendre decisions més adequades tant en estalvi de costos com en objectius complerts.
Creu que "l'èxit en la salut del futur" s'assolirà en compaginar la digitalització per als processos, amb la humanització per al tracte al pacient, i ha assegurat que a través de la intel·ligència artificial (IA) poden prendre decisions més adequades tant en estalvi de costos com en objectius complerts.
Escassetat de medicaments
Pastor considera que l'escassetat de medicaments és un problema generalitzat a Europa, que al seu parer "depèn massa" de països externs en la fabricació de medicaments, i ha instat a donar suport a la innovació i el desenvolupament a Espanya per a més fabricació de medicaments. També ha demanat que sigui la mateixa distribució de medicaments qui detecti i comuniqui l'escassetat a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) i ha defensat un augment del preu del medicament com en Portugal i França.