L'edulcorant eritritol, present en brioixeria, begudes, xiclets i caramels, augmenta el risc cardiovascular. Així ho ha confirmat aquesta setmana un nou estudi, que s'ha publicat a Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology i que afegeix noves proves que l'eritritol no és tan segur com el classifiquen actualment les agències reguladores dels aliments —motiu pel qual assegura que s'hauria de reavaluar—. Recordem que durant l'últim any s'ha aixecat la veu d'alarma amb altres edulcorants com el xilitol i l'aspartam.
La investigació ha demostrat que l'eritritol fa més actives les plaquetes (una mena de cèl·lula sanguínia), cosa que pot augmentar el risc de coàguls sanguinis —el sucre (glucosa) no ho fa—. "Moltes societats professionals i metges recomanen habitualment a les persones amb risc cardiovascular (obesitat, diabetis o síndrome metabòlica) que consumeixin aliments que continguin substituts del sucre en lloc de sucre", adverteix el director de l'estudi, Stanley Hazen, catedràtic de Ciències Cardiovasculars i Metabòliques de l'Institut de Recerca Lerner de la Clínica Cleveland (Ohio, Estats Units). És per això que és important fer estudis clínics a llarg termini que ajudin a "avaluar la seguretat cardiovascular de l'eritritol i altres substituts del sucre", avisa.
Sense restriccions en productes alimentaris
L'eritritol s'obté de la fermentació del sucre del blat de moro, és aproximadament un 70% més dolç que el sucre i es fa servir com a alternativa al sucre o la sacarina perquè no aporta calories ni carbohidrats. Tanmateix, un cop digerit, aquest edulcorant no es metabolitza bé en l'organisme: passa al torrent sanguini i s'elimina mitjançant l'orina. Com que el cos humà crea quantitats baixes d'eritritol de manera natural, qualsevol consum addicional es pot acumular.
Malgrat aquest coneixement, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) i l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) classifiquen l'eritritol com a ingredient "generalment reconegut com a segur" i permeten el seu ús sense restriccions en productes alimentaris. Per què? Perquè és un alcohol de sucre que es troba de forma natural a fruites i verdures, a més de ser un subproducte del metabolisme de la glucosa en els teixits humans (tot i que en petites quantitats). Però ja hem vist com estudis recents han trobat proves que aquest edulcorant, en les quantitats que es consumeixen habitualment, eleva el risc cardiovascular.
Els resultats dels estudis sobre l'edulcorant
L'equip de Hazen ja va publicar un estudi a Nature Medicine l'any passat que revelava com els pacients cardíacs amb nivells elevats d'eritritol tenien el doble de probabilitats de patir un episodi cardíac greu en els tres anys següents, en comparació amb els qui tenien nivells baixos. De la mateixa manera, també va descobrir que afegir aquest edulcorant a la sang o les plaquetes dels pacients augmentava la formació de coàguls. Els resultats foren confirmats per estudis preclínics.
Ara, el nou estudi s'ha dissenyat per observar de forma més directa els efectes en les plaquetes després d'ingerir eritritol en una dosi típicament continguda en un refresc o una magdalena "sense sucre". En 20 voluntaris sans, l'equip va descobrir que el nivell mitjà d'eritritol després de menjar va augmentar més de mil vegades en el grup que va consumir eritritol en comparació amb els seus nivells inicials.
Preocupació pels efectes de l'eritritol
Els resultats també van revelar que els participants van mostrar un augment significatiu a la formació de coàguls sanguinis després de consumir eritritol, però no es va observar cap canvi després de consumir glucosa. "Aquesta recerca suscita una determinada preocupació per la possibilitat que una ració estàndard d'un aliment o beguda edulcorada amb eritritol pugui estimular de forma aguda un efecte directe de formació de coàguls", afirma el coautor de l'estudi, W. H. Wilson Tang, de la Clínica Cleveland.
Així doncs, els autors assenyalen que cal fer més estudis clínics que avaluïn la seguretat cardiovascular a llarg termini d'aquest edulcorant. "Les malalties cardiovasculars s'acumulen amb el temps, i les cardiopaties són la principal causa de mort a tot el món. Hem d'assegurar-nos que els aliments que mengem no hi contribueixen de forma oculta", conclou Hazen.