Des que es va començar a implementar la vacuna de Pfizer a Espanya, el passat 28 de desembre, un total de 0,28% de les persones inoculades amb ella han notificat que els hi ha produït alguna mena d'efecte secundari. Aquesta xifra s'enfila fins al 0,44% dels que han rebut el preparat de Moderna; una dada es redueix al 0,18% en el cas dels que se'ls ha subministrat el vaccí d'AstraZeneca. Aquests tres tractaments contra la Covid requereixen una pauta de dues dosis perquè siguin efectius, però quins són els efectes adversos que han notificat les persones que els han rebut? 

De la vacuna Comirnaty, la qual prepararen conjuntament Pfizer i BionTech, s'han inoculat un total de 4.834.876 dosis, de les quals 2.950.304 han rebut la primera i 1.884.572, les dues. D'aquestes persones, un total de 8.447 han comunicat que han patit un efecte advers que, principalment, han estat patir un episodi de febre, dolor de cap, muscular, de les articulacions, malestar, nàusees, fatiga i inflamació dels ganglis, segons ha informat l'Agència Espanyola dels Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) en el quart Informe de farmacovigilància sobre vacunes de la Covid. 

Aquests mateixos símptomes són els que també han notat els que han rebut el tractament de Moderna, el qual la Unió Europea (UE) va aprovar que s'administrés el 8 de gener d'enguany. En el cas d'Espanya s'han injectat 304.715 dosis, de les quals 201.191 persones han rebut la primera dosi i 103.524 les dues. D'aquestes un total de 901 han assegurat patir alguna adversitat després de ser inoculades.  

EuropaPress / llegada vacuas pfizer DariasUnes sanitàries preparen els vacunes de Pfizer / Europa Press

Adversitats de la vacuna d'AstraZeneca

En el cas del preparat de la farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford és del qual s'han comunicat menys casos de persones amb efectes adversos, tot i que s'ha frenat la vacunació de persones menors de 60 anys després que s'hagin detectat unes estranyes trombosis que han comportat la defunció d'una vintena de persones a Europa

En el cas d'Espanya, aquest medicament s'ha utilitzat per als treballadors dels serveis essencials. En un primer moment es va imposar un topall de 55 anys i no es podia vacunar persones més grans d'aquesta edat, ja que no existien assaigs clínics amb persones majors de 60 anys. Finalment, es va eliminar aquesta restricció, però, després que es detectessin aquestes trombosis en persones joves es va delimitar que aquest vaccí s'empraria en ciutadans entre 60 i 69 anys

De moment, a Espanya només s'ha subministrat la primera dosi d'AstraZeneca a un total 985.528, de les quals 1.792 han alertat que han patit algun efecte advers. Com en la resta de medicaments, principalment, es tracta d'episodis de febre, dolor de cap, muscular o les articulacions, així com malestar, nàusees, fatiga i inflamació dels ganglis.

Ara bé, el departament de Salut també investiga la mort d'un home de Tàrrega, de 65 anys, que va perdre la vida dues hores després de rebre el tractament d'AstraZeneca. D'altra banda, va descartar que aquest medicament estigués relacionat amb la defunción d'un altre home de Cervera, que també va ser inoculat amb aquest vaccí.

coronavirus vacuna moderna - EfeUn treballador sanitari prepara una vacuna de Moderna / EFE

Les dones, les principals afectades

Cal destacar que les principals afectades pels símptomes secundaris són dones. En concret, en el cas de Pfizer, el 83% de les notificacions van procedir del sexe femení. Pel que fa a Moderna, el 68% de les afectades van ser dones, mentre que en el d'AstraZeneca només el 25% dels que van anunciar efectes adversos van ser homes. 

A més, en el cas de les tres vacunes aquests inconvenients també es van registrar en menors de 65 anys, que en el cas de Pfizer van ser el 91% de les notificacions; en el de Moderna, el 72%; una dada que no està detallada en el vaccí d'AstraZeneca.

L'Aemps recorda que, de moment, s'està estudiant a escala europea si aquests tractaments poden produir algun tipus de trombosi, un fet que de moment es descarta. "Per a totes les vacunes enfront de la Covid-19 utilitzades a la UE, està en marxa una avaluació específica sobre trombocitopènia immune. En aquest moment, no s'ha establert que pugui existir una relació causal amb aquesta vacuna; seguirà sent objecte de revisió en informes mensuals posteriors", detalla aquest organisme en l'informe respecte a cada una de les tres vacunes emprades (Pfizer, Moderna i AtraZeneca).

 

Imatge principal / Una sanitària prepara una vacuna d'AstraZeneca / EFE