En les últimes setmanes els tuits publicats pel cantant Miguel Bosé sobre el fosc origen de la pandèmia i el paper de les farmacèutiques o de magnats com Bill Gates o fins i tot el 5G en la situació que estem vivint, han tingut un ampli eco en l'opinió pública. El que està clar és que aquestes teories conspiranoiques desperten un gran interès en part de la població. Una recent enquesta duta a terme el maig per la Universitat de Cambridge a més de 2.500 persones va revelar que el 25% està d'acord amb aquesta classe de teories.
Per tant, aquest tipus d'idees no són tan marginals com es pensa. Segons els experts de Cambridge, "les creences de conspiració es connecten amb altres formes de desconfiança i estan associades amb un menor compliment de les pautes governamentals i una falta més important de voluntat per realitzar proves i tractaments futurs". Quan es barregen la incertesa, la por, la desesperació econòmica, les disputes polítiques, les fake news i els trolls de les xarxes socials, incloses les campanyes de desinformació d'alguns governs, el que es produeix és un estat de desinformació que provoca que aquest tipus de teories conspiradores tinguin un ampli calat.
Tenint en compte que fins i tot Donald Trump va declarar en una videoconferència el passat mes d'abril que injectar desinfectant i llum solar podia ser una bona manera de tractar la COVID-19, és possible imaginar la quantitat d'informació falsa que pot arribar a circular en la societat.
Fa poc, un grup de metges a Ohio encara reconeixia que havia de continuar assegurant a un grup important dels seus pacients que el virus SARS-CoV-2 existeix de veritat i no és un invent de la Xina per provocar una recessió mundial. De fet, encara són molts els que pensen que la COVID-19 no hauria de ser motiu de preocupació perquè és només una altra grip. És cert que els símptomes de COVID-19 i la grip poden ser similars, amb febre, tos i falta d'aire, però el temps ha demostrat que no es tracta d'un virus semblant al de la grip ni de bon tros.
Quant a les connexions amb la banda ampla 5G i el multimilionari Bill Gates, les notícies que es difonen sobretot a través de les xarxes socials són constants. De nou als Estats Units, la situació ha arribat tan lluny que s'han produït incendis d'antenes de telefonia per evitar la propagació del virus a través del 5G, malgrat que un gran nombre d'estudis científics ha negat tal relació.
Una gran font d'informació conspiranoica va ser el vídeo Plandemic, que es va publicar per primera vegada a les xarxes socials el 4 de maig de 2020 i es va tornar viral. Presentava la viròloga Judy Mikovits, que ha estat acusada repetidament de ser un teòrica de la conspiració contra la vacuna. El vídeo ha estat retirat de la majoria de les principals plataformes de xarxes socials a causa de les seves imprecisions, però continua apareixent.
Entre altres qüestions, el vídeo afirma que el virus és activat per màscares facials i que Bill Gates és el responsable de la mort de milers de persones a tot el món. Respecte a la teoria que el coronavirus va ser creat en un laboratori xinès, el cert és que cada vegada més investigacions apunten a una font natural. En definitiva, els experts aconsellen informar-se a través de fonts fiables i fer cas de les recomanacions mèdiques quant a higiene, distanciament social i ús de màscares.