El fonoll és una d'aquestes verdures que quan veiem al supermercat no solem comprar, perquè ens resulta menys familiar que altres com el carbassó, les bledes, o la col de cabdell, i no tenim tan clar com cuinar-la. Però el cert és que és un aliment amb molts beneficis nutricionals i val la pena incloure-la en la dieta com a ingredient de diversos plats o fins i tot en un puré de verdures.

Té una aroma semblant a la regalèssia. Es presenta com un bulb fresc, brillant i suau i es recomana comprar-lo blanc, pesat, de mida petita a mitjà, amb tiges fermes de color verd brillant i fulles. Té un sabor lleugerament dolç. Les llavors de fonoll tenen gust d'anís més fort.

Es pot prendre cru, tallant en rodanxes fines el bulb i afegint-lo a les amanides o marinar-lo en una vinagreta d'oli d'oliva verge extra amb llimona. Per cuinar-lo, es pot coure o rostir i prendre'l assaonat amb sal marina i pebre negre.

Una combinació guanyadora: fonoll, oli d'oliva i llimona

Els següents són alguns dels seus beneficis més destacats.

Té molts nutrients

Al llarg de la història, s'ha utilitzat com una planta medicinal gràcies a les seves qualitats, fent-se servir per millorar patologies relacionades amb els sistemes digestiu, endocrí, reproductiu i respiratori, a més de com estimulant de la llet per a les mares lactants. És molt ric en antioxidants i té efectes antimacrobians, antivirals, antifúngics i antiinflamatoris. A més de molt baix en calories, 27 per cada 100 grams, és ric vitamina C, potassi, manganès, calci, ferro i vitamines B.

Beneficis per a la salut femenina

Un article publicat en el Journal of Menopausal Medicine va analitzar els efectes positius de l'oli de fonoll per millorar els símptomes de la menstruació dolorosa, la síndrome premenstrual, la menopausa, la lactància i la síndrome d'ovari poliquístic. Segons conclou, prendre 100 mil·ligrams d'oli de fonoll al dia durant vuit setmanes millora totes aquestes condicions. Això sí, els suplements derivats del fonoll no s'haurien de consumir sense control mèdic.

Llavors per millorar la digestió

Les llavors de les plantes de fonoll s'utilitzen com a espècia per assaonar els aliments. També s'han fet servir per millorar la digestió, reduir la distensió abdominal i els gasos.

Les llavors de fonoll són bones per als problemes estomacals i intestinals

Millora de l'artrosi

Segons un estudi publicat en el Complementary Therapies in Clinical Practice, les persones que van prendre extracte de fonoll en pols van experimentar una reducció del dolor i la rigidesa provocada per l'artrosi de genoll.