Els comitès reguladors del Regne Unit ja han aprovat la vacuna contra el coronavirus que ha fabricat la Universitat d'Oxford, conjuntament amb la farmacèutica AstraZeneca. Segons ha informat aquest dimecres el govern britànic, l'Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Mèdics (MHRA) ha donat el vistiplau a aquest preparat, tal com estava previst.

D'aquesta manera, aquesta és la segona vacuna que entra en el programa d'immunització del país contra el coronavirus, iniciat el passat dia 8 al Regne Unit. L'altre fàrmac que ja s'està repartint és, com a la resta d'Europa, el de Pfizer/BioNTech. De moment, el Regne Unit n'ha demanat 100 milions de dosis.

El precedent de les vacunes

AstraZeneca i Oxford van publicar al novembre els resultats preliminars del seu estudi clínic en dos grups: un va rebre dues dosis completes de la vacuna, amb un resultat del 62% d'efectivitat, mentre que l'altre va rebre mitja dosi, seguida d'una dosi completa un mes després, amb una efectivitat del 90%. A diferència de la vacuna de Moderna i Pfizer, el preparat d'Oxford i AstraZeneca és molt més barat i fàcil de conservar.

laboratoris Oxford coronavirus vacuna Astra Zeneca EFe

Imatge: Els laboratoris d'Oxford durant el desenvolupament de la vacuna

Mentrestant, a la Unió Europea encara no se sap quan s'aprovarà la vacuna d'Oxford. Ara per ara, la previsió és decidir primer sobre la de Moderna, el proper 6 de gener. 

Alerta per la nova soca

Oxford creu que la seva vacuna "hauria de ser efectiva" amb les noves soques del virus, però reconeix que "no en poden estar segurs", per la qual cosa faran falta assajos addicionals. Per si fos així, la farmacèutica i el laboratori d'Oxford ja estan treballant en noves versions de la vacuna per si poguessin fer falta davant dels canvis del virus.

La nova soca britànica és, segons els experts, un 70% més contagiosa i ha augmentat en un 0,4 la ràtio de transmissibilitat, encara que no sembla que hagi d'implicar un risc més alt de malaltia greu o mortalitat. La variant de la Covid del Regne Unit, provinent de Sud-àfrica, ja s'hauria estès a una desena de països europeus, entre els quals Espanya.

Rècord històric de contagis diaris

Aquest país es troba en alerta, ja que ha registrat en l'última jornada 41.385 casos diaris de coronavirus, màxim històric des del començament de la pandèmia, augment que coincideix amb un increment significatiu de les proves diagnòstiques.