Les dades epidemiològiques confirmen que la cinquena onada va de baixada. També ho demostren el nombre d'hospitalitzacions i les UCI, que continuen el seu lent descens. Un fet que, com no podria ser d'altra manera, es tradueix a la resta de restriccions que han anat caient a tots els nivells de la societat. Per aquest motiu, els departaments de Drets Socials i Salut han flexibilitzat algunes de les mesures que s'apliquen a les residències per la pandèmia. A partir d'ara deixa de ser obligatori fer-se un TA per visitar un resident, ja que es constata que hi ha una menor incidència del virus en la comunitat. A més, el nombre màxim de visitants passa de dos a tres. Cal respectar els aforaments màxims dels espais i l'obligació de portar mascareta quirúrgica en tot moment. Es mantenen els passejos i les sortides, tant les curtes de menys de 3 dies, com les més llargues i les sortides de vacances en família (que en tots els casos es recomana que es realitzin amb una mateixa bombolla de convivència familiar). En tornar d'una sortida curta no caldrà fer-se cap prova.
Quan sí que caldrà una prova
Després d’una sortida del centre, quan aquesta hagi estat inferior a les 3 setmanes, sí que caldrà fer una vigilància exhaustiva de símptomes durant 14 dies. En el retorn de sortides superiors a 3 setmanes, en usuaris no vacunats caldrà fer una PCR, així com una quarantena en zona groga durant els 14 dies posteriors al retorn
En cas d’usuaris que ja han passat una infecció confirmada per PCR als 3 mesos anteriors o que estan correctament vacunats, es farà únicament vigilància de símptomes durant 14 dies, i estaran exempts de fer la PCR i la quarantena.
El Pla d'intensificació de mesures de control en l’entorn residencial està en vigor des del 19 de juliol, coincidint amb el progressiu augment de circulació de la variant Delta (més transmissible).
La lenta davallada de la cinquena onada
La pandèmia segueix retrocedint a Catalunya, en una nova jornada amb tots els indicadors de baixada. Per la seva banda, la pressió hospitalària baixa considerablement després que les UCI hagin registrat catorze pacients crítics menys que el dia anterior, fet que situa la xifra en 385. D'aquesta manera, les unitats de cures intensives catalanes sumen ja dues setmanes consecutives de retrocés i es mantenen per sota dels 400 ingressats.
Una cosa similar passa als hospitals, on els pacients de planta es redueixen en 31, fins a les 1.121 persones malaltes de covid-19 que actualment es troben ingressades arreu del país. Unes xifres que arriben en mig de la polèmica sobre si es pot fer servir l'ozó com a tractament o no. El Departament de Salut ho té ben clar: no.