Aquest matí s'ha presentat, per part de la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) i la Fundació Iberoamericana de Nutrició (FINUT), un estudi que s'ha dut a terme dins del projecte EsNuPI (Estudi Nutricional en Població Infantil Espanyola), l'objectiu de les quals ha estat avaluar la ingesta energètica, el perfil de nutrients i les fonts alimentàries en els nens espanyols en relació amb les recomanacions internacionals. L'estudi ha estat publicat a la revista Nutrients.
L'estudi
En total, es van analitzar dades de 1448 nens (728 nens i 720 nenes). Un dels aspectes fonamentals va ser comprovar l'impacte del consum de llet i llet adaptada. Les conclusions apunten a una aportació energètica diària adequada (1503 kcal/dia i 1404 kcal/dia) i una alta contribució a l'energia total de les proteïnes (16,5% i 15,6%) i greixos (36,5% i 35,9%). A més, un alt percentatge de nens d'ambdues mostres estaven per sota del límit inferior de les recomanacions de carbohidrats (47,8% i 39,3%).
La llet i els lactis, els cereals, la carn i productes derivats, els greixos i els olis, els productes de fleca i pastisseria, les fruites i hortalisses van conformar més o menys el 80% de la ingesta energètica total en ambdós grups. Tanmateix, els que van prendre llet adaptada van mostrar una contribució significativament major a l'energia per part de la llet i productes lactis, fruites i ous. Aquests resultats suggereixen que els consumidors de llet adaptada tenen una millor adherència a les pautes dietètiques basades en aliments.
Un altre dels aspectes més destacats, segons han subratllat els responsables de l'estudi en la seva presentació, és la incorrecta ingesta de calci, fòsfor, magnesi i vitamina D en els nens espanyols. Una circumstància que desperta una gran preocupació entre els experts, perquè es tracta de nutrients essencials per garantir un correcte desenvolupament de l'organisme i per contribuir a la prevenció de problemes ossis en etapes futures de la vida. "Els nens a Espanya necessiten millorar les ingestes habituals d'aquests micronutrients, que exerceixen un paper fonamental durant les etapes de creixement i desenvolupament", afirma la doctora Rosa Ortega Anta, catedràtica de Nutrició en la Universitat Complutense de Madrid.
El cert és que els nens no són els únics que presenten una falta de vitamina D, ja que el seu dèficit també s'està produint en la població adulta. Els principals aliments que la contenen són els productes lactis, els peixos grassos i mariscos, els ous i els cereals. Quant al calci i fòsfor, gairebé el 94% dels nens ha presentat unes dades inferiors a les recomanacions internacionals.
Per això s'ha de prioritzar la ingesta de llet, aliments d'origen vegetal (principalment verdures de fulla verda), l'ou i la fruita seca. Finalment, entre un 5 i un 54 per cent dels nens dependents de diferents factors, presenten ingestes inferiors a les recomanades. Els lactis, verdures, carns i llegums són les principals fonts.