Els adolescents entre 12 i 17 anys ja es podran vacunar amb la vacuna anticovid-19 de Moderna. L'Agència Europea de Medicaments (EMA per les seves sigles en anglès) ha acordat ampliar els supòsits en els quals es pot administrar aquesta vacuna a aquesta franja d'edat. Actualment, la vacuna Moderna, també anomenada Spikevax, només s'administrava a majors de 18 anys.
Segons especifica l'organisme europeu, l'ús de la vacuna de Moderna serà el mateix que en persones majors de 18 anys. Aquest antídot fa servir una tecnologia semblant a la de la vacuna de Pfizer i la immunització completa s'adquireix, també, després de rebre dues dosis.
Beneficis superen els riscos
Segons detalla l'EMA en un comunicat, els efectes d'aquesta vacuna s’han investigat en un estudi amb 3.732 nens de 12 a 17 anys. Aquest treball en curs es duu a terme d’acord amb el pla d’investigació pediàtrica de Spikevax, que va ser acordat pel Comitè de Pediatria de l’EMA. L'estudi va mostrar que en aquesta franja d'edat es va produir una resposta d'anticossos comparable a la dels adults joves, de 18 a 25 anys.
Els efectes secundaris també són semblants. Inclouen dolor i inflor al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular i articular, ganglis limfàtics augmentats, calfreds, nàusees, vòmits i febre. Aquests efectes solen ser lleus o moderats i milloren pocs dies després de la vacunació. El grup sobre el qual s'ha estudiat l'efecte de la vacuna no és prou gran per detectar efectes secundaris poc freqüents, però l'EMA ha determinat que "els beneficis superen els riscos".
Segona vacuna indicada per als menors
D'aquesta manera, la de Moderna es converteix en la segona vacuna autoritzada a la Unió Europea per immunitzar a menors d'edat. El passat mes de maig l'EMA va validar l'ús de Pfizer en adolescents d'entre 12 i 15 anys.
Com funciona la vacuna?
Spikevax funciona preparant el cos per defensar-se contra la covid-19. Conté una molècula anomenada ARN missatger que conté instruccions per fabricar la proteïna espiga. Es tracta d’una proteïna a la superfície del virus SARS-CoV-2 que el virus necessita per entrar a les cèl·lules del cos, segons detalla l'EMA.
Quan es dona la vacuna a una persona, algunes de les seves cèl·lules llegiran les instruccions de l’ARNm i produiran temporalment la proteïna espiga. El sistema immunitari de la persona reconeixerà aquesta proteïna com a estranya i produirà anticossos i activarà les cèl·lules T (glòbuls blancs) per atacar-la. Si, més endavant, la persona entra en contacte amb el virus SARS-CoV-2, el seu sistema immunitari el reconeixerà i estarà preparat per defensar-ne el cos. L’ARNm de la vacuna no queda al cos, sinó que es desglossa poc després de la vacunació.