L'Agència Europa de Medicaments (EMA) ha contradit Espanya i ha recomanat vacunar ja amb la quarta dosi els majors de 80 anys. La qüestió és que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir que l'administració de la segona dosi de reforç contra la covid-19 per a la gent gran començarà "a la tardor", de manera que encara caldrà esperar uns mesos. Des de Catalunya, tant la Conselleria de Salut com alguns experts han pressionat per avançar l'inici de la vacunació amb la quarta dosi. Una tesi que també ha defensat l'EMA aquest dijous en una roda de premsa: sense referir-se directament a l'estat espanyol, la institució ha argumentat que manté la seva recomanació de l'abril sobre que "la gent major de 80 anys hauria de rebre una segona dosi de reforç".
De fet, l'agència ha anat més enllà i ha recomanat vacunar amb la quarta dosi també els majors de seixanta anys, així com "les persones mèdicament vulnerables de qualsevol edat" en un moment en el qual "la ràtio d'infecció augmenta". Aquest moment al qual es refereix l'EMA és ara, la setena onada. Les variants BA.4 i BA.5 d'òmicron són molt contagioses i els contagis s'han disparat, amb els efectes que això té sobre la pressió hospitalària i les defuncions. A Catalunya, les visites a l'atenció primària en les últimes setmanes han augmentat gairebé un 85% i el Departament de Salut ha decidit reactivar el sistema per demanar la baixa automàtica per covid, per tal de descongestionar els CAP.
La resposta de l'EMA sobre la vacuna catalana d'Hipra
L'EMA ha assenyalat que veu "una nova onada de casos de covid-19 en molts països de la Unió Europa perquè les variants BA.4 i BA.5 són altament transmissibles". Igualment, ha reconegut que "estem en una molt millor posició que en onades prèvies gràcies a la proporció més alta de gent vacunada". És per això que ha insistit en la necessitat de vacunar amb la quarta dosi la gent gran, alhora que ha observat que "la informació preliminar d'assajos clínics indiquen que les vacunes d'ARNm adaptades a variants d'òmicron poden incrementar i estendre la protecció quan es fan servir com a reforç". Entre altres coses, ha afegit que la institució treballa per aprovar noves vacunes de cara al setembre.
En aquesta línia, la ministra de Ciència, Diana Morant, ha manifestat l'esperança en el fet que "en pocs dies" es conegui la resposta de l'EMA sobre la vacuna catalana d'Hipra. Una vacuna que presenta "millors dades d'eficàcia" en general, sobretot davant les diferents variants. "La ciència té els seus temps, deixem que el temps de la ciència es compleixi. El pronòstic que tenien era juny, espero que en pocs dies tinguem la resposta per part de l'EMA i que tinguem una vacuna espanyola que haurà desenvolupat capacitats que ja es queden al nostre país i que són bones per a futurs reptes", ha dit. La catalana Hipra està immersa en el procés de revisió contínua de l'EMA des del passat 29 de març. L'agència avalua les dades existents sobre la vacuna a mesura que es generen fins a l'autorització de comercialització, segons els estàndards habituals de la UE sobre eficàcia, seguretat i qualitat.