L'Agència Europea de Medicaments ha apuntat aquest dimarts que veu "raonable" estudiar l'administració d'una quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus en aquelles persones que tenen un sistema immunitari deprimit. En canvi, sobre si aquesta nova dosi de reforç s'ha d'inocular a la població general, l'EMA sosté que "no hi ha dades ni evidències" que sigui necessari.
Marco Cavaleri, cap de l'Estratègia de Vacunació de l'Agència Europea de Medicaments, ha apuntat en una roda de premsa que tant ells com "reguladors de medicaments de diferents regions" estan "d'acord amb el fet que l'administració de múltiples dosis de reforç en intervals curts en el temps no seria una solució sostenible a llarg termini". Encara sobre la quarta dosi, ha indicat que "no hi ha evidències d'estudis clínics o la vida real sobre la seva necessitat o valor".
En concret, Cavaleri explica que "l'administració repetida de reforços amb diversos intervals de temps curts podria reduir el nivell d'anticossos que es poden produir amb cada administració, ja que el nostre sistema immunitari necessita una certa quantitat de temps per mostrar la resposta a l'antigen que se li presenta. Això, potencialment, farà que la vacunació sigui una mica menys eficient amb el temps". En tot cas, el cap de l'Estratègia de Vacunació de l'EMA ha volgut deixar ben clar que això no inclou la tercera dosi, un primer reforç que s'està administrant als més grans de 18 anys, estratègia que el regulador europeu recolza.
Estratègia similar a la grip
Preguntat pels escenaris de futur i sobre com això es traduirà en la campanya de vacunació, Marco Cavaleri ha assenyalat que els reforços podrien arribar als grups de risc quan "arribi el fred", tal com passa amb la grip, perquè faria "incrementar la resposta d'anticossos quan més ho necessitem".
Cavaleri sosté que les vacunes disponibles que hi ha contra el coronavirus "protegeixen bé contra la malaltia greu, l'hospitalització i la mort després de la infecció". Els nivells de contagis continuen sent molt elevats i la transmissió de la variant òmicron ha estat molt ràpida. En aquest sentit, el responsable de l'Estratègia de Vacunació de l'EMA assevera que "la situació al continent segueix sent molt preocupant, sobretot per l'alta taxa de contagis que estan fent progressar la malaltia, el que fa que augmenti la pressió sobre els hospitals i l'atenció primària".
El que Marco Cavaleri ha lamentat és que només el 40% de la població adulta a l'Espai Econòmic Europeu (els països membres de la Unió Europea, Liechtenstein i Noruega) hagin rebut la dosi de reforç, o el fet que prop d'un 20% dels ciutadans al continent no tinguin encara la pauta completa.
Finalment, Cavaleri ha anunciat els resultats de l'estudi que han elaborat des del regulador europeu sobre l'efectivitat de les vacunes de Pfizer i Moderna en embarassades: "Hem conclòs que no es troba cap signe d'un augment del risc de complicacions en l'embaràs, avortaments, parts prematurs o efectes adversos en els nou nats".