Nou pas endavant de la vacuna catalana d'Hipra. El Comitè de Medicaments d'Ús Humà, que forma part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès), ha començat el procés d'avaluació d'aquesta dosi, que s'utilitzarà com a vacunació de reforç. En aquest comunicat, el regulador europeu indica que l'estudi dels resultats preliminars obtinguts a partir de proves de laboratori i d'inoculació d'aquesta vacuna en persones "suggereix que la resposta immunitària" que el fàrmac d'Hipra genera "pot ser eficaç contra el SARS-CoV-2, incloses variants preocupants com l'òmicron". A partir d'aquí, el que l'EMA ha decidit és que "avaluarà les dades a mesura que estiguin disponibles per decidir si els beneficis superen els riscos". En aquest sentit, assenyalen que "la revisió contínua seguirà fins que es disposi de proves suficients per a una sol·licitud formal d'autorització de comercialització". Sobre terminis, però, l'organisme no s'ha volgut pronunciar ni ha volgut precisar quan podria rebre llum verda aquest vaccí. En tot cas, vaticina que "hauria de trigar menys dels terminis habituals en avaluar qualsevol sol·licitud eventual a causa del treball realitzat durant la revisió contínua".
Detalls sobre la vacuna d'Hipra
La injecció que ha desenvolupat la farmacèutica Hipra té com a finalitat "ser administrada com a dosi de reforç", precisa l'EMA. En relació amb les seves característiques, aquesta vacuna consta de dues proteïnes. Una d'elles correspon a la variant alfa, mentre que l'altra, a beta. Entre les dues, formen una estructura única, que es complementa amb un adjuvant, element que contribueix a reforçar la resposta immunitària. La importància de les proteïnes radica en el fet que una d'elles, la S, es localitza a la superfície del virus de la covid-19, que és el que aquest utilitza per poder entrar a les cèl·lules de l'organisme. D'aquesta manera, amb la vacunació, el sistema immunitari identifica les dues proteïnes i produeix anticossos i cèl·lules T per defensar-se d'aquestes. Així doncs, si una persona vacunada es contagia de coronavirus, el seu sistema immune serà capaç de reconèixer la proteïna del virus i podrà defensar-se i atacar-la de manera més eficient. En concret, pot servir per matar el virus i impedir que aquest arribi a estar en contacte amb les cèl·lules del cos. Per a més inri, pot tenir capacitat per destruir les cèl·lules afectades. Pel que fa a la seva conservació, s'ha de mantenir en un refrigerador a una temperatura entre 2 i 8 graus. La tecnologia que s'utilitza en aquesta injecció permet una "gran versatilitat" per tal que aquesta pugui adaptar-se a noves variants del coronavirus que puguin aparèixer, si es dona la circumstància.
L'11 de març, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris autoritzava un segon assaig clínic d'aquesta vacuna i, d'aquesta manera, poder inocular aquesta injecció a més persones i poder avaluar els resultats neutralitzants obtinguts. Els treballs es van centrar a comparar i analitzar els canvis que es produïen en la capacitat de generar immunitat contra la variant òmicron en aquelles persones que s'havien vacunat amb dues dosis d'AstraZeneca respecte als ciutadans que s'havien vacunat amb dues dosis de Pfizer.