La polèmica sobre la tercera dosi podria tenir els dies comptats. L'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) no considera "urgent" administrar una tercera dosi a la població general, segons ha informat en un comunicat aquest dijous. 

El comunicat fa referència a un estudi tècnic emès aquest dimecres pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i destaca que s'haurien de considerar dosis addicionals per a persones amb sistemes immunitaris severament debilitats com a part de la seva vacunació primària. 

ema captura tercera dosis TUIT @ema news

Segons destaquen a través del comunicat, l'evidència sobre l'efectivitat de la vacuna i la duració de la protecció demostra que totes les vacunes autoritzades a la UE són altament protectores contra l'hospitalització, malalties greus i mort relacionades amb el coronavirus, mentre que aproximadament un de cada tres adults de la Unió Europea majors de 18 anys encara no està completament vacunat. En aquesta situació, ressalten en el mateix text, la prioritat hauria de ser vacuna a totes aquelles persones que encara no han completat la seva pauta de vacunació. 

Quan s'aplicarà una tercera dosi

Ara bé, la tercera dosi sí que serà indicada per a alguns col·lectius. De moment, s'administrarà a persones immunodeprimides, és a dir, les que tenen patologies que impedeixen al seu sistema immunitari lluitar contra patògens. La recomanació que han fet des del ECDC coincideix també amb la Ponència de Vacunes, el grup d'experts que assessora el govern espanyol. 

La proposta haurà de ser votada la setmana que ve per la Comissió de Salut Pública, integrada pel Ministeri de Sanitat i la resta de regions, segons ha anunciat aquest mateix dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias. 

Què diu l'OMS?

Aquest dilluns, l'organització hauria dit que una injecció de reforç o una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus per a persones vulnerables no és un luxe, sinó una bona manera de protegir-les. Ho han exposat després de veure amb "preocupació" les creixents taxes d'infecció i la desacceleració de la vacunació a Europa. "Una tercera dosi de la vacuna no és un reforç de luxe que se li treu algú que encara està esperant la primera dosi de la vacuna", ha exposat el director regional de l'OMS a Europa, Hans Kluge. "És bàsicament una manera de mantenir segurs als més vulnerables". Els comentaris semblaven contradir la mateixa declaració de l'OMS de fa uns dies, que exposaven que no calien dosis de reforç. A més, va fer una crida a fer servir aquestes dosis de reforç en països que les taxes de vacunació són de l'1% o el 2% per tal de no fomentar la desigualtat entre països rics i els que tenen uns ingressos més baixos. 

 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna contra el coronavirus / Efe