La vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca i els trombes tenen un "vincle". Així ho ha constatat l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) en un informe que ha presentat aquest dimecres. D'aquesta manera, constata que hi ha un "possible vincle amb casos molt estranys de coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang", ha informat a través d'un comunicat l'Agència. El Comitè d'Avaluació de Riscs de Farmacovigilància de l'EMA (PRAC) ha conclòs que els coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang han d'incloure's com a efecte secundari molt estrany de la vacuna d'AstraZeneca —ara també anomenada Vaxzevria—. Per extreure aquesta conclusió, el comitè ha tingut en consideració totes les proves disponibles actualment, fins i tot l'assessorament d'un grup especial d'experts.

El PRAC ha assenyalat que els coàguls de sang es van produir a les venes del cervell (trombosi del si venós cerebral i trombosi de la vena esplàncnica) i a les artèries, juntament amb nivells baixos de plaquetes en sang i, de vegades, dessagnament.

El Comitè ha dut a terme una revisió amb profunditat de 62 casos de trombosi del si venós cerebral (CVST) i 24 casos de trombosi de la vena esplàncnica notificats a la base de dades de seguretat de medicaments de la UE fins al dia 22 de març, 18 dels quals han estat mortals. Segons recull el mateix comunicat, s'haurien detectat un total de 222 casos —169 de CVST i 53 de trombosi de la vena esplàncnica— i 34 milions de persones, entre la UE i el Regne Unit, han rebut la vacuna.

Malgrat la relació dels estranys casos de trombes amb la vacuna, no s'ha recomanat aturar la vacunació, simplement demana al personal sanitari i persones vacunades que estiguin pendents per si experimenten algun símptoma durant les dues setmanes posteriors a rebre la dosi de la vacuna. 

Símptomes que cal tenir en compte

Segons el mateix comunicat, els pacients que tinguin aquesta simptomatologia haurien de buscar assistència mèdica de manera "immediata":

  • Dificultat per respirar
  • Mal al pit
  • Cames inflades
  • Dolor abdominal persistent
  • Símptomes neurològics, incloent-hi mal de cap intens i persistent o visió borrosa
  • Petites taques de sang sota de la pell, a banda del lloc on es va rebre la injecció 

Els beneficis superen els riscs

Així, en el mateix comunicat s'exposa que els beneficis generals de la vacuna continuen "superant els riscs dels efectes secundaris" perquè aquesta combinació informada és "molt estranya". Així, l'avaluació científica de l'EMA dona suport a l'ús de la vacuna i subratlla que és "segura i eficaç".

Segons detalla el mateix comunicat, una explicació plausible per a la combinació de coàguls sanguinis i nivells baixos de plaquetes és una resposta immune que condueix a una condició similar que es pot observar a pacients tractats amb heparina. Així, el PRAC ha sol·licitat nous estudis per proporcionar més informació i prendre les decisions necessàries. 

La vacuna de Vaxzevria és una de les quatre aprovades per la UE contra el coronavirus. En el comunicat es ressalta també que els estudis demostren que "és eficaç" per prevenir la malaltia i també redueix el risc d'hospitalització i mort. El comunicat conclou assegurant que l'EMA continuarà monitorant la seguretat i eficàcia de la vacuna i traslladarà informacions i actualitzacions recents. 

Pendents de la reunió dels ministres de Sanitat de la UE

Aquesta tarda hi ha convocada una reunió d'urgència dels ministres de Sanitat de la Unió Europea per debatre i parlar sobre la vacuna d'AstraZeneca. Una reunió que ha estat convocada per la presidència portuguesa i se celebrarà aquesta tarda a les 18 hores. Com era d'esperar, la reunió es durà a terme amb la informació de l'EMA sobre la taula.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca / Efe