Una nova soca de la covid-19 circula pel món: es tracta de XEC, una combinació de les variants KS.1.1 i KP.3.3. Després de FLiRT i les onades d'estiu, fins a aquesta setmana ja s'han comptat 1.115 casos de la nova variant arreu del planeta, principalment a Europa —però també a l'Amèrica del Nord i Àsia—. De fet, es va detectar per primera vegada a Alemanya, al juny. Ara, ja és arreu del continent i ha arribat a l'estat espanyol. Què en sabem de XEC, la nova variant de la covid-19 que circula per Europa?
Els experts adverteixen que XEC es pot convertir en la soca dominant, ja que tindria via lliure perquè és la nova. El que més els ha sorprès és que s'ha format per recombinació, és a dir, que de les variants KS.1.1 i KP.3.3 n'ha sortit una de nova. Encara no se'n sap gaire, però sí que se sap que els símptomes són similars als de la covid-19: febre, tos, dolors musculars i infeccions respiratòries —és a dir, que no sembla gaire greu—. És per això que la vacunació és clau, sobretot en les persones de més de 60 anys i pacients amb patologies prèvies. Com que prové de la família òmicron, les vacunes actuals haurien de ser útils contra la nova variant.
La nova variant XEC a Catalunya
Un bon exemple que XEC no sembla gaire greu és el seguiment que en fa el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en anglès), que la considera "variant sota seguiment", dos esglaons per sota de "variant d'interès" i "variant de preocupació". Fins al 27 de setembre, l'agència europea no ha aconseguit evidència sobre el seu impacte en la transmissibilitat, en la immunitat ni en la severitat.
Ara bé, arribarà a Catalunya? Des del Departament de Salut han comentat a ElNacional.cat que XEC encara no ha estat detectada al país, com a mínim fins al 26 de setembre. A més, han insistit que la nova variant no compleix els requisits perquè es consideri de preocupació o d'interès. Tanmateix, han reconegut que és probable que s'acabi introduint al territori i acabi essent predominant, tal com passa a altres països europeus. Finalment, Salut també ha recordat que les vacunes actuals protegeixen d'òmicron i les seves subvariants. Cal tenir en compte que les últimes dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic) mostren que la variant JN.1 encara és la predominant, amb un predomini de les subvariants KP.2 i KP.3. La xifra de persones ingressades està en descens (219 i 3 a l'UCI), mentre que les consultes a les urgències hospitalàries es mantenen dins dels rangs esperats. La incidència estimada es manté estable a nivells baixos, amb 34 (18-50) casos per 100.000 habitants.