Els problemes amb AstraZeneca no donen treva. Sobre el fet que Berlín o el Canadà no administrin la vacuna d'AstraZeneca a menors de 60 i de 55 anys pels trombes, a Catalunya, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, s'ha limitat a recordar aquest dimarts en una roda de premsa per explicar la campanya de vacunació que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) va estudiar-ne la casuística i va informar que els beneficis sobrepassaven els riscos. Ara s'espera un nou informe que ha de veure la llum entre el dia 7 i 9 d'abril. "Fins ara, s'ha dit que els beneficis sobrepassen els riscos", ha reiterat. I ha afegit que "són casos molt poc freqüents".
Malgrat tot, el soroll mediàtic al voltant de la vacuna i la falta de subministraments potser fan accelerar les coses. Vladímir Putin, Angela Merkel i Emmanuel Macron han parlat sobre la vacuna russa Sputnik V i el seu ús a Europa en una videotrucada aquest dimarts, segons ha exposat el Kremlin. El comunicat de Moscou diu que, entre altres temes, els líders de Rússia, Alemanya i França han discutit perspectives per al registre de la vacuna a la UE i la possibilitat d'enviaments i producció conjunta als diferents països de la UE. Tot i això, el comunicat no fa referència a qui va tenir la idea, segons recull el diari britànic The Guardian.
Objectiu: més vacunes
El lent llançament de les vacunes a la UE s'ha vist afectat per una escassetat de dosis, tot i que en principi està previst que aquest dèficit es veiés reduït a principis d'aquest mes amb més de 300 milions de dosis de vacunes de Pfizer i BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson i AstraZeneca, que haurien d'arribar entre aquest mes i els dos següents.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que el país hauria de poder fer servir "qualsevol vacuna que hagi estat aprovada per l'EMA". L'Agència Europea del Medicament va començar una revisió a principis d'aquest mes, un pas previ a rebre'n l'aprovació. Rússia va registrar la vacuna a l'agost, abans dels assajos clínics fets a gran escala, fet que va provocar que es disparessin algunes alarmes. Les revisions, però, han demostrat que la vacuna és segura. De fet, la revista científica The Lancet va publicar uns resultats que mostren una efectivitat del 90%.
Ara per ara, però, els fabricants russos tampoc no han aconseguit augmentar la producció nacional per satisfer la demanda del país i a l'estranger, però el govern ha dit que el país té com a objectiu produir 178 milions de dosis individuals d'Sputnik V i dues vacunes més, l'EpiVacCorona i la CoviVak.
Europa podria produir la vacuna
Europa podria produir la vacuna russa Sputnik V. El Fons Rus d'Inversió directa (RDIF) ha firmat acords amb Espanya, Itàlia, França i Alemanya per a la producció de la vacuna, segons va informar fa uns dies Sputnik V, fent referència a un comunicat del director general del fons, Kiril Dmítriev. "L'RDIF ha arribat a acords amb companyies d'Itàlia, Espanya, França i Alemanya per posar en marxa la producció de Sputnik V. Estan en marxa les negociacions amb una sèrie de productors per augmentar la producció a la Unió Europea, fet que permetrà iniciar els subministraments actius de la vacuna russa una vegada hagi rebut l'aprovació de l'EMA", segons va constatar Dmítriev i se'n va fer ressò Europa Press.
De fet, la vacuna podria acabar produint-se a Catalunya. La patronal Pimec va reclamar fa uns dies que s'acceleri la campanya de vacunació, cosa que només és possible si es disposa de més vacunes. És per això que va informar de l'inici de converses amb el Fons Rus d'Inversió Directa (RDIF), propietari de la vacuna russa contra la Covid-19, amb la finalitat d'"explorar vies per afavorir l'autorització, distribució i fabricació de la vacuna Sputnik V a Catalunya".