Pas endavant de la vacuna catalana Hipra. La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha comentat aquest dilluns que "en qüestió d'hores" l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) autoritzarà que la vacuna catalana pugui entrar a la fase 3 de l'assaig clínic. Finalment, ha estat aquest dimarts que s'ha materialitzat el pas a la fase 3. Per ara, la nova vacuna desenvolupada per la farmacèutica catalana ha tingut bons resultats en les fases anteriors i ara ja està preparada per passar a la fase tres, que inclou que la vacuna es pugui provar amb més gent.

D'aquesta manera, segons ha dit la ministra en una trobada amb Europa Press, "estan a l'espera, és qüestió d'hores, de rebre una resposta de l'AEMPS". En aquest sentit, ha detallat que, en aquesta nova fase, "hi hauria més voluntaris i seria com una dosi de reforç per a les vacunes que ja tenim". Morant ha insistit que la vacuna ha donat "resultats molt satisfactoris" i també que ofereix "una gran resposta d'immunitat", davant la covid, fins i tot contra la nova variant òmicron. 

Quan estarà disponible la vacuna

L'ACN explicava a principis de gener que entre l'abril i el juny d'aquest any està previst que la vacuna Hipra contra el coronavirus estigui disponible i es pugui començar a distribuir ja entre la població. 

Ja en aquell moment, Morant en una visita a la farmacèutica, va exposar que a companyia està acabant la fase 2 i que esperen que aquest mateix mes de gener l'Agència Espanyola de Medicaments autoritzi iniciar la tercera fase, que comptarà amb 3.000 voluntaris i la participació de 15 hospitals d'aquí i d'altres països. Justament aquesta autorització és la que ha arribat aquest dimarts.

Protecció davant noves variants?

De fet, la ministra va també remarcar en aquesta visita que la vacuna d'Hipra recombina proteïnes i, per tant, té una alta capacitat d'adaptació a les variants que puguin sorgir. "Ara s'està fent amb alfa i beta, però en un futur podria recombinar òmicron amb altres variants que puguin sorgir", va detallar. En aquest sentit, va comentar que aquesta vacuna podria funcionar com les que s'administren anualment contra la grip i que es van adaptant a les mutacions del virus.

Dues proteïnes recombinants

La vacuna, segons Europa Press, està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, una de corresponent a la variant alfa i una altra de corresponent a la variant beta, que s'uneixen formant una estructura única anomenada dímer, i que s'acompanyen d'un adjuvant que incrementa la resposta immunitària. Aquesta combinació és capaç de generar una resposta immunològica davant una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada proteïna espiga en català).

 

 

Imatge principal: interior de la farmacèutica Hipra, on es fabrica la vacuna catalana contra la covid / ACN