Enfrontament obert entre metges i infermeres sobre qui pot prescriure fàrmacs per al tractament de la infecció d'orina en dones. El Consell General de Col·legis Oficial de Metges (CGCOM) ha anunciat aquest dilluns la seva intenció de recórrer la guia publicada el passat 9 d'agost pel Ministeri de Sanitat que obria la porta a que les infermeres poguessin prescriure antibiòtics i antibacterians a dones majors de 14 anys amb infeccions del tracte urinari no complicades. L'organisme representant dels metges col·legiats reivindica que les tasques de diagnòstic i tractament són una competència "exclusiva" dels facultatius i que la guia "vulnera el marc normatiu de la professió mèdica". Des del Consell General d'Infermeria (CGE) han reclamat "respecte a la legislació en matèria de prescripció que beneficia al sistema sanitari i als pacients" i han recordat que es tracta d'una "prescripció col·laborativa". 

La guia publicada a l'agost constitueix la novena guia publicada per Sanitat per permetre la prescripció de medicaments per part de les infermeres, que també poden indicar fàrmacs en relació amb la hipertensió, la diabetis, la deshabituació tabàquica, la febre i el tractament de ferides, cremades i ostomies, a més de la prescripció d'anestèsics locals. Aquestes guies s'emmarquen en un decret publicat el 2015 pel qual es regulava la dispensació de medicaments per part de les infermeres. Des del CGCOM, que ja ha recorregut anteriorment la guia per a la diabetis i la hipertensió, argumenten que aquesta última guia "no respon a l'objectiu inicial" del decret esmentat que buscava establir "pactes interprofessionals" que considera que ara s'han trencat. 

Els metges defensen que "el diagnòstic i tractament són una competència de la professió mèdica" i que això "suposa una garantia per a la seguretat dels pacients i la qualitat assistencial". En aquest sentit, destaquen que per ser metge "es necessita una formació de sis anys al grau de Medicina i quatre o cinc d'especialització". Així, insisteixen que només aquests professionals tenen "les competències clíniques adequades" per poder fer la prescripció de fàrmacs amb "qualitat i seguretat". Per tot plegat, alerten que la prescripció de medicaments per part de professionals infermers "podria tenir implicacions en la seguretat del pacient i comprometre la qualitat de l'atenció sanitària, portant a diagnòstics imprecisos i tractaments inadequats". 

Des del sector de la infermeria, el president del CGE, Florentino Pérez Raya, ha qualificat de "discurs alarmista i una mica retrògrada" la postura del CGCOM. Ha incidit en el fet que es tracta d'una "prescripció col·laborativa que no suposa cap risc per al pacient" i ha reivindicat que suposa un "important avenç per a la sanitat espanyola" perquè millora l'eficàcia i l'agilitat de l'atenció sanitària. A través d'un comunicat més extens, el Consell general d'Infermeria ha defensat que les infermeres desenvolupen "un important rol" en les àrees on se les ha habilitat per poder fer prescripció mèdica.

 El 50% de les dones patirà una infecció d'orina al llarg de la vida

La guia recorreguda pels metges contempla la prescripció infermera de l'antibiòtic fosfomicina trometamol i l'antibacterià nitrofurantoïna en dones majors de 14 anys amb infeccions del tracte urinari (ITU) no complicades, que abasten principalment dos tipus: cistitis, que és la infecció de la bufeta, i pielonefritis, que és la que afecta els ronyons. Queden exclosos els casos complexos que requereixen valoració mèdica, com ara infeccions recurrents, ús de sonda vesical o immunosupressió; també les ITU complicades, que són les que afligeixen persones amb més risc, com embarassades, ancians, diabètics o persones amb anomalies anatòmiques, que requereixen una avaluació mèdica més profunda. Des del Ministeri de Sanitat recorden que cada any, prop del 5% de les dones van al metge per aquest motiu, que el 50% almenys es veu afectada per aquesta afecció almenys un cop a la vida i que la seva freqüència augmenta especialment amb l'envelliment, comorbiditats o la institucionalització. El microorganisme més comú que provoca les infeccions és 'Escherichia coli', responsable del 70-80% dels casos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!