El sodi és un nutrient essencial per a la vida, que el nostre organisme utilitza per a molts processos com la regulació dels fluids i la pressió arterial, el transport de nutrients i la funció de les cèl·lules nervioses. El problema és quan consumim massa en forma de sal comuna; una circumstància habitual en la dieta occidental a causa de l'augment de la seva presència als aliments processats.
Se sap que el seu alt consum augmenta el risc de patir patologies com un vessament cerebral o desenvolupar una afecció cardíaca o una malaltia autoimmune, com recull l'estudi Is too much salt harmful? Yes (És nociva massa sal? Sí) dut a terme a Hongria.
Però... també ens pot fer engreixar-nos? La ingesta alta de sal augmenta la set. L'organisme utilitza l'excés de líquid consumit per diluir el sodi de més que no podem excretar amb prou rapidesa. Tanmateix, el volum d'orina no canvia, la qual cosa significa que aquest líquid addicional roman al cos. Per tant, un augment sobtat en la ingesta de sodi pot fer que augmenti el pes en forma de líquid.
Aquesta és la raó per la qual algunes persones asseguren que se senten inflades després de menjar aliments amb alt contingut de sal. És important tenir en compte que aquesta retenció de líquids generalment és només temporal. Els nivells de líquids corporals normalment tornen a la normalitat després d'uns dies. Tanmateix, és cert que la relació entre la ingesta dietètica de sal i l'equilibri de líquids és complexa i es necessita més investigació en aquesta àrea per comprendre millor com influeix.
El gran problema és que molts aliments amb alt contingut de sal agregada són molt calòrics. Per exemple, el menjar ràpid, els aliments fregits, els congelats o les salses solen tenir un alt contingut de sal i calories. Per això, hi ha estudis que han trobat que la ingesta alta de sodi pot augmentar el risc d'obesitat. És el cas de la investigació High salt intake: independent risk factor for obesity? (Alt consum de sal: factor de risc independent d'obesitat?) duta a terme a la Xina amb 1.243 nens i adults que va demostrar que aquells amb més sodi urinari tenien més probabilitats de tenir obesitat o sobrepès. L'estudi també va trobar que un augment d'1 gram per dia en la ingesta de sodi es va associar amb un augment del 28% i 26% en el risc d'obesitat en nens i adults, respectivament.
Per això, és important controlar la ingesta de sal agregada per assegurar-se que la dieta no sigui excessivament alta en sal, evitant aliments com a pizza, hamburgueses, patates fregides, snacks, carns processades com els embotits i les sopes enllaunades.
A la cuina preparada a casa, és aconsellable reduir el seu consum tastant els aliments abans d'agregar la sal i optant perquè el menjar sigui més insípid. L'OMS recomana reduir el consum de sodi en els adults a menys de 2 g/dia. Un truc és utilitzar suc de llimona, herbes fresques, all i espècies per reduir la necessitat de sal i donar gust dels àpats.