Les últimes setmanes, molts mitjans de comunicació s'han fet ressò de la suposada entrada del fentanil a l'estat espanyol i Catalunya. Es tracta d'un opiaci sintètic pensat per tractar el dolor intens, tot i que s'ha venut al mercat negre perquè imita els efectes de l'heroïna, però amb més potència... i més mortalitat: el fentanil és el causant del 70% de les morts per sobredosi als Estats Units, la qual cosa representa desenes de milers de defuncions a l'any. De fet, el problema és que es troba present a molts medicaments d'ús habitual —com s'explica a la nova sèrie Medicina letal, sobre la crisi dels opioides al país americà. Però, l'epidèmia del fentanil ha arribat a Catalunya? Això en diuen experts en drogues, com l'organització Energy Control (nascuda a Barcelona).
Si bé la crisi de les sobredosis afecta de manera dramàtica els EUA, des d'Energy Control declaren que "no disposem de proves per afirmar que el fentanil ha entrat als mercats de drogues il·legals a l'estat espanyol". Segons les seves dades, un 2% de la població estatal declara que ha consumit aquest opiaci, tot afegint que "la pràctica totalitat d'aquest consum se circumscriu a la prescripció facultativa". A més, el percentatge d'urgències hospitalàries relacionades amb el consum d'opioides sintètics diferents de l'heroïna (entre els quals hi ha el fentanil) ha oscil·lat a l'última dècada entre el 6 i el 9% (amb un pic del 10% els anys 2017 i 2018). El percentatge de persones mortes pel consum d'aquesta mena de drogues ha descendit els últims deu anys, del 77,9% de casos el 2011 al 59,1% el 2020.
El fentanil als EUA
En aquesta línia, els últims cinc anys s'han decomissat només 336 grams de fentanil a l'estat espanyol —dels quals 291 corresponen a un únic decomís, l'any 2018—. El Sistema Espanyol d'Alerta Primerenca tampoc no ha emès cap alerta relacionada amb la presència d'aquest opiaci, i ni els serveis d'anàlisi de substàncies ni els serveis de reducció de danys n'han detectat una presència rellevant. "En vista de les dades disponibles, no podem afirmar que s'estigui consumint fentanil al nostre país fora de l'àmbit sanitari", asseguren des d'Energy Control.
L'organització també titlla de "desafortunada" la comparació constant del suposat cas català (i espanyol) amb el cas dels EUA i del Canadà, ja que l'epidèmia nord-americana "és un problema que fa molts anys que s'està gestant". "Hi ha diferents elements que poden considerar-se'n la causa i dibuixen un panorama molt allunyat de la realitat espanyola", assenyalen. Entre aquests elements hi ha la sobreprescripció d'analgèsics opioides i la seva abrupta retirada, cosa que va portar moltes persones a buscar alternatives com l'heroïna; les dificultats per accedir a l'atenció sanitària i als tractaments per a l'addicció; el paper dels càrtels mexicans; o la reticència a l'hora d'implementar mesures que s'han demostrat eficaces des del punt de vista científic.
Catalunya, més ben preparada
A diferència dels EUA, a l'estat espanyol i Catalunya hi ha "una xarxa pública universal i gratuïta que facilita l'entrada de les persones que ho necessiten a un tractament ajustat a les seves necessitats". Energy Control també destaca els programes de reducció de danys, que tenen "una àmplia trajectòria al nostre país" i seran "elements clau per fer front a la situació" si l'epidèmia arriba. És a dir, que Catalunya i l'estat espanyol "estan més ben preparats que molts altres països".
L'organització sí que es mostra prudent amb l'epidèmia de fentanil, perquè "suposa un risc greu, amb implicacions importants per a la salut pública", però que s'ha d'abordar "d'una manera serena, amb la lògica preocupació, sense fer servir el sensacionalisme". Perquè, al cap i a la fi, "no hi ha prou indicis per afirmar que el fentanil ha arribat als mercats de drogues del nostre país".