Clam unitari dels epidemiòlegs per demanar al govern de Pedro Sánchez que prohibeixi fumar en bars, terrasses, platges i també cotxes particulars. La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) ha presentat un document on detalla tots els espais on considera necessari que el tabac desapareixi. Així doncs, la proposta es dona en espais oberts i cita alguns d'específics més enllà dels ja anomenats: accessos a centres educatius, campus universitaris, parades de tren, metro i autobús, espectacles a l'aire lliure i instal·lacions esportives.
En el cas de les terrasses, fa una especial incidència i asseguren que el 80% d'elles incompleixen la llei ja que són espais tancats de forma parcial. I pel que fa a llocs totalment tancats, inclouen tota mena de vehicles privats on "la concentració de partícules i nicotina és major i hi ha actors vulnerables que van des dels menors d'edat, les persones grans o aquells que pateixen una patologia respiratòria".
La SEE assegura que aquestes restriccions també ajudarien a reduir la mortalitat: "A Espanya, el 14% dels morts es deuen a persones consumidores de tabac, també les passives". Enfocats en el coronavirus asseguren que redueix els contagis, sobretot en aquells asimptomàtics que quan fumen "emeten petites gotes d'aigua i posen en risc" la salut dels altres. Els espais mencionats se centren en llocs on el públic és molt jove i s'explica per un motiu: "La prevalència entre aquest col·lectiu és una de les més altes d'Europa". A la vegada, també coincideix amb el percentatge de fumadors: el 26% de les persones entre 15 i 24 anys fumen i per tant s'han d'ampliar les seves polítiques. Per tot plegat, demanen "desnormalitzar" el seu consum i, de retruc, reduir l'impacte ambiental per una societat saludable.
El govern espanyol treballa per ampliar la normativa actual recollida en les lleis 28/2005 i 42/2010. La pujada d'impostos i l'equiparació del vapeig amb el cigarret tradicional són els temes que ara estan damunt la taula. La SEE felicita els avenços però demana més: "Cal tirar endavant el control per reduir l'elevada mortalitat i el fum ambiental". I citen l'exemple de Galícia com un referent des del 2016 amb una campanya de conscienciació per crear una xarxa de platges lliures de fum que ja compta amb 140 d'elles.