La vacuna russa Sputnik V no és l'única vacuna anti-Covid que ha desenvolupat Rússia. El passat mes de desembre Moscou va enviar a l'Orgnaització Mundial de la Salut (OMS) la documentació de la segona vacuna contra el coronavirus registrada al país. Es tracta de l'EpiVacCorona, que va ser desenvolupada al centre científic siberià Véktor, dependent de l'Agència russa per a la Defensa del Consumidor i que dirigeix la cap sanitària russa, Anna Popova.
Ara, segons informa l'agència de notícies russa Ria Novosti, s'hauria notificat, per part dels desenvolupadors, que la vacuna podria portar immunitat per un any. "Esperem que la immunitat obtinguda de la vacuna es mantingui durant tot un any", ha detallat la directora interina adjunta de Véktor, Tatiana Nepomnyashchij i recull també el portal RT.
La portaveu del centre ha anunciat que s'han completat estudis clínics posteriors al registre de la seva vacuna en persones d'edat avançada. "Fa només uns dies, completàvem estudis clínics posteriors al registre en un grup de persones majors de 60 anys i hem obtingut resultats positius". També s'ha demostrat, segons ha informat, que els majors de 60 anys no mostraven reaccions adverses greus.
El mes de novembre el mateix centre anunciava que la immunitat durava només un mes. Al desembre, ja s'havia aconseguit que durés uns sis mesos. Finalment, amb les dades del mes de febrer sobre la taula, sembla que la immunitat podria durar fins a 12 mesos. El mes de gener passat, el servei de premsa de l'organisme sanitari rus, Rospotrebnadzor, anunciava que, segons els resultats dels assajos clínics, l'eficàcia de l'EpiVacCorona era del 100%.
Sputnik V, una eficàcia del 92%
La vacuna russa Sputnik V podria tenir una eficàcia del 91,6% contra el coronavirus. Així ho demostra una anàlisi provisional de dades de l'assaig en fase III de la vacuna que s'ha publicat a la revista The Lancet i que es basa en dades de gairebé 20.000 participants, dels quals tres quartes parts van rebre la vacuna i una quarta part, placebo.
A més, una dada rellevant d'aquest estudi és que podria demostrar la seva fiabilitat també en majors de 60 anys. De fet, l'assaig incloïa a 2.144 participants més grans de 60 anys i l'eficàcia de la vacuna va ser del 91,8% en aquest grup. Va ser ben tolerada i les dades de seguretat de 1.369 dels adults van revelar que els efectes adversos més comuns eren símptomes gripals i la reacció local.