Els Equips d'Atenció Primària (AEP) de Catalunya atendran directament a totes les persones que viuen en residències de gent gran en el termini d'un any. Una iniciativa que compta amb una partida de 15 milions d'euros, destinats per incorporar 117 metges i 130 infermeres més. Així ho han explicat aquest dimarts el conseller de Salut, Manel Balcells, el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, i la portaveu del Govern, Patricia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu. El Govern argumenta que les residències són el domicili d'aquests usuaris i, per tant, s'ha de garantir la mateixa atenció de qualitat que amb la resta de població.
Augment de personal sanitari
Per dur a terme la nova mesura es reforçaran els EAP, que ara tindran un major volum de places residencials a càrrec seu. Durant els primers mesos del 2024, es començarà a aplicar el nou model en el 72% dels equips d'atenció primària, que seran aquells que ja disposen d'una gran coordinació amb les residències, mentre que la resta ho farà en el segon semestre del 2024. Campuzano ha detallat que actualment, a Catalunya hi ha 1.042 residències per a gent gran amb un total de 61.498 places que ocupen persones "una important quantitat de malalties i un alt grau de dependència". Del total de 376 EAP, el 84,3% d'ells, és a dir, 317 tenen almenys una residència de gent gran assignada a la seva àrea d'influència. Els residents acostumen a presentar necessitats significatives d’atenció sanitària: tenen una mitjana de 9,2 malalties cròniques—amb una prevalença del 57% de demència—; una mortalitat anual del 20%—el 50% té necessitats d’atenció pal·liativa—; gairebé el 90% es classifica en les categories de màxima complexitat clínica o d’alt risc i el 97% té un elevat grau de dependència.
El nou model preveu que tots els professionals propis de les residències continuïn desplegant les funcions de cures i les vinculades al funcionament del centre i que treballin de manera coordinada i integrada amb els EAP i el conjunt del sistema de salut. Amb tot, els metges de l’atenció primària assumiran progressivament les funcions dels facultatius residencials, i aquests deixaran de regular-se per les hores i ràtios contractades pel Departament de Drets Socials. El rol de les infermeres d’atenció primària dels EAP implicarà tant l’atenció directa com la coordinació amb l’equip d’infermeria de les residències. El seu paper serà complementari a les infermeres pròpies de les residències.