El 30 de gener del 2025, la FDA (Food and Drug Administration), l’agència governamental dels Estats Units, responsable de protegir la salut pública a través de la regulació dels productes i medicaments, va aprovar la suzetrigina i va obrir una porta d’esperança per les persones que pateixen dolor agut i per combatre la crisi dels opioides, com el fentanil, que ha causat centenars de milers de morts, famílies destrossades i una crisi social de conseqüències devastadores. La suzetrigina, fabricat per Vertx Pharmaceuticals, és un nou analgèsic no opioide pel tractament del dolor agut moderat i intens en adults. Comercialitzat als Estats Units sota el nom de Journavx, és el primer medicament d’una nova classe d’analgèsics aprovat en més de 25 anys, el que demostra les dificultats a les quals s’han enfrontat els investigadors a l’hora de tractar el dolor.
L’aprovació de la suzetrigina és considerada una fita en el tractament del dolor agut sense haver de recórrer als opioides, i una alternativa crucial en el marc d’aquesta epidèmia que ha causat la droga més mortal als Estats Units, amb un consum que s’ha estès perillosament a tot el món. El Journavx és una píndola de 50 mil·ligrams que s’administra cada 12 hores després d’una dosi inicial més alta
Com actua la suzetrigina?
La suzetrigina actua de manera diferent per reduir la percepció del dolor. Mentre que els opioides actuen en el cervell, aquest nou analgèsic bloqueja els senyals de dolor en els nervis abans que arribin al cervell. En enfocar-se en l’emissió del senyal, en comptes de fer-ho en la recepció en el cervell, s’eviten molts dels efectes secundaris relacionats amb els opioides, com l’adormiment, la confusió, la visió doble, el trastorn de l’equilibri i, sobretot, l’addicció i la dependència, que és el que acaba fent que el malalt s’enganxi a la droga i necessiti seguir consumint i cada cop en dosis més altes.
El mecanisme d’acció de la suzetrigina actua inhibint selectivament els canals de sodi Nav1.8 en els nervis perifèrics, bloquejant la transmissió de senyals dolorosos al cervell. Aquest mecanisme és diferent del dels opioides, que afecten el sistema nerviós central, amb el que s’elimina el risc d’addicció i dependència.
Una família pakistanesa, la inspiració
El descobriment i desenvolupament de la suzetrigina ha estat liderat per Vertex Pharmaeuticals, una companyia farmacèutica dels Estats Units. El procés del descobriment té el seu origen en una història fascinant, que es remunta a una família de Pakistan que podia caminar sobre les brases sense sentir dolor. Els científics van analitzar genèticament els membres d’aquesta família i van descobrir que no tenien un canal de sodi clau en la transmissió del dolor. Podien sentir l’escalfor de les brases, però no sentien dolor en caminar sobre elles. Basant-se en aquesta mutació, els científics van treballar durant 25 anys per desenvolupar un medicament que imités aquest efecte sense afectar altres funcions nervioses i neuronals en el cervell, que era el gran repte. Ho van aconseguir inhibint el canal de sodi NaV1.8, que és 30.000 cops més potent en comparació amb altres canals de sodi. El que fa el medicament és interrompre la ruta del senyal que va al cervell, així que encara que existeixi una lesió en el teixit, el cervell no ho percep.
Així, aquest gener es va anunciar que la suzetrigina havia complert amb èxit diversos criteris de valoració en els seus assajos clínics de fase III i finalment la FDA la va aprovar, amb el nom comercial de Journavx, el 30 de gener, el que donava llum verda a la seva sortida al mercat. Vertex Pharmaceuticals ha establert un preu majorista de 15,50 dòlars per pastilla de 50 mg i l’empresa ha anunciat programes d’assistència per facilitar l’accés al medicament. És probable que el medicament també acabi sent comercialitzat en altres països del món, entre ells Espanya, tot i que el procés d'aprovació i comercialització en altres països generalment requereix avaluacions addicionals per part de les autoritats reguladores locals.
Una crisi devastadora al país
El fentanil ha provocat una crisi d’opioides devastadora als Estats Units, amb més de 100.000 morts per sobredosi en el 2023, i actualment s’estima que el fentanil mata una mitjana de 136 persones al dia en el país. La crisi va començar amb l’ús excessiu d’opioides receptats com OxyContin (oxicodona), el que va portar a una onada d’addicció massiva. Molts addictes van passar posteriorment a consumir heroïna i finalment van passar al fentanil, que és fins a 50 vegades més potent que l’heroïna. El problema de salut pública que ha causat aquesta epidèmia ha portat a declarar-la com una emergència en diverses ciutats, com per exemple Portland, que va decretar un estat d’emergència durant 90 dies i que també ha patit les conseqüències reputacionals i econòmiques, portant moltes empreses i residents a mudar-se.
Aquesta crisi ha provocat, fins i tot, un impacte en la política i seguretat nacional, fins al punt que Donald Trump va justificar les mesures aranzelàries contra Mèxic i Canadà per combatre el tràfic de fentanil, en considera que aquests països permeten una “invasió sense precedents del fentanil, que assassina a desenes de milions de nord-americans”.