Prendre un esmorzar de qualitat que aporti la quantitat adequada d'energia per fer front al dia, equivalent a un quart de la ingesta total diària, redueix el risc de patir una malaltia cardiovascular. Així es desprèn d'un estudi de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar de Barcelona en el que s'ha seguit l'evolució durant tres anys de 383 participants en el projecte Predimed Plus, un assaig clínic que analitza els efectes de la dieta mediterrània en la salut dels seus pacients.
Per a això, es va realitzar el seguiment de persones d'entre 55 i 75 anys amb sobrepès o obesitat, tenint en compte diversos factors de risc cardiovascular, com el pes, el perímetre de la cintura (indicador d'obesitat abdominal), l'evolució del perfil lipídic, la pressió arterial i marcadors de diabetis. Els resultats de l'estudi, publicat al Journal of Nutrition, Health and Aging, indiquen que els qui van ingerir al matí entre un 20 i un 30% de les quilocalories totals del dia tenien nivells més baixos en alguns d'aquests factors de risc.
Menys massa corporal i perímetre de cintura
D'aquesta forma, l'evolució del seu pes corporal era molt millor que en aquells participants que ingerien més o menys energia per a l'esmorzar, presentant al final del seguiment un índex de massa corporal entre un 2 i un 3,5% més baix i un perímetre de cintura entre un 2 i un 4% menor. Una correcta ingesta d'energia en l'esmorzar també es va associar amb un descens molt important en els triglicèrids (un tipus de greix present a la sang), entre un 9 i un 18% menys, i una millora en el colesterol HDL, anomenat colesterol bo, d'entre un 4 i un 8,5 % més. La resta de marcadors, per contra, no van presentar millores tan significatives.
Com ha de ser un bon esmorzar?
La qualitat de l'esmorzar, amb una bona quantitat de proteïnes i greixos d'alt valor biològic, així com fibra i altres minerals i elements, com el potassi i el ferro, però sense excés de sucres afegits i de greixos saturats, també ha demostrat ser un altre factor important.
En aquesta línia, els participants amb un bon esmorzar presentaven menys obesitat abdominal al final del seguiment, un 1,5 % menys de perímetre de cintura, un 4 % menys de triglicèrids i un 3 % més de colesterol bo. "L'esmorzar és el menjar més important del dia, però importa el que es menja i com es fa, que siguin quantitats mesurades i la seva composició nutricional", ha explicat l'investigador Álvaro Hernáez, de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i professor de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Ramon Llull (URL).
Una alimentació adequada comporta un envelliment saludable
Els resultats del treball són atribuïbles tant a la ingesta d'energia durant l'esmorzar com a la qualitat dels aliments que es mengen, i no a altres factors. Això porta a la investigadora de l'Hospital del Mar i del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) Karla Alejandra Pérez a assegurar que promoure uns hàbits d'esmorzar saludable "pot contribuir a un envelliment saludable". "Fer-ho redueix el risc de síndrome metabòlica i les malalties cròniques que s'associen, millorant així la qualitat de vida", ha especificat l'especialista.