Espanya, juntament amb 18 altres estats membre de la Unió Europea, cedirà a Bulgària, Croàcia, Estònia, Letònia i Eslovàquia 317.150 vacunes de Pfizer per compensar el seu retràs en les seves campanyes de vacunació contra la Covid-19. En total, aquests països rebran un total de 10 milions de vacunes dels seus socis europeus.
A Espanya li hauria correspost rebre 1.057.166 de vacunes dels 10 milions que ha avançat Pfizer, però com ha optat per cedir un terç a aquests països, finalment rebrà 740.016 dosis. Així doncs, aquests cinc països rebran 2,85 milions de dosis addicionals, que s'hauran de repartir, a més de la seva part proporcional.
La presidència portuguesa del Consell, que ha elaborat la proposta de repartiment, explica en un comunicat que es tracta d'una solució "extraordinària" que permet "una expressió significativa de la solidaritat a través de la distribució de gairebé 3 milions de vacunes als Estats membres que més ho necessiten".
Al contrari d'Espanya i els altres 18 països que han decidit cedir part de les vacunes, Àustria, la República Txeca i Eslovènia han decidit no compartir la seva assignació. Àustria havia estat un dels països que, al principi, havia donat suport l'esmentada solidaritat, però finalment s'ha desmarcat de l'acord final.
Els problemes amb AstraZeneca
La compra conjunta de dosis que realitza la Comissió Europea implica que cada país pot triar donar prioritat a certes vacunes abans de saber com es desenvoluparà la seva distribució. Per exemple, Bulgària va apostar per AstraZeneca i ara ha hagut de patir i afrontar els retards en els lliuraments.
Precisament, ahir mateix el govern dels Països Baixos va sumar-se a països com Alemanya o el Canadà suspenent la vacunació d'AstraZeneca a menors de 60 anys. El Canadà ha posat el límit als 55. L'executiu ha quedat a l'espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) conclogui la seva investigació sobre els casos de coagulació sanguínia detectada després de la vacunació, que ara fa unes setmanes va fer saltar les alarmes de la majoria de països de la Unió Europea i d'altres d'arreu del món.
L'Agència Europea ha reiterat en diverses ocasions que encara no veu un vincle directe entre la vacuna de AstraZeneca i els casos de tromboembolismes, encara que no descarta aquesta possibilitat, i considera que els beneficis que aporta en la seva vacunació contra la Covid-19, una malaltia que comporta un risc d'hospitalització i mort, supera qualsevol possible efecte secundari.