Turquia està en el punt de mira del Ministeri d'Afers exteriors d'Espanya per qüestions sanitàries. En la pàgina web del Ministeri s'apunten diverses recomanacions a l'hora de viatjar a qualsevol país del món. En cada fitxa s'estableix indicacions de seguretat, les zones que es poden visitar i les que no, on per exemple, es demana no viatjar a les províncies afectades pel terratrèmol del passat mes de febrer, que va deixar 46.000 víctimes mortals. Ara el problema principal del qual s'alerta és el perill de realitzar turisme sanitari a Turquia.
Perill de les operacions estètiques
El ministeri d'Exteriors resa en el seu portal "ens consta que en els últims mesos, almenys quatre ciutadans espanyols han mort a conseqüència de sotmetre's a intervencions quirúrgiques de tipus cosmètic a Turquia, i que un número semblant estan sofrint greus seqüeles. Altres ambaixades de països pròxims informen de semblants experiències".
El debat sobre les qüestionables condicions de seguretat d'algunes clíniques que realitzen aquesta mena d'operacions a Turquia ha augmentat durant les darreres setmanes a conseqüència d'una alerta del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) sobre 67 casos de botulisme vinculats a dues clíniques privades d'aquell país. Els pacients, procedents d'Alemanya, Suïssa i Àustria, però també des de Turquia, s'havien sotmès a injeccions intragàstriques de neurotoxina botulínica, unes injeccions de bòtox a l'estómac que busquen alentir la digestió i prolongar la sensació de sacietat.
Per què es tria Turquia per a les operacions estètiques?
Durant els últims anys Turquia s'ha especialitzat en el turisme sanitari, en concret, en l'estètic. El motiu és perquè una operació que a Espanya frega els 8.000 euros, a Turquia la pots fer per 1.000 euros. Pel que fa als casos de botulisme, la Societat Espanyola d'Obesitat (Seedo) va emetre un comunicat en el qual demanava investigar “motius de mala praxi mèdica que poguessin ser causa de les complicacions presentades per aquests pacients, com la qualitat de la toxina botulínica, les dosis administrades, la localització de les injeccions i la profunditat pel que fa a la capa muscular en la qual es realitzen”.
Amb tot, el que més preocupa són les intervencions contra l'obesitat. Des de Seedo apunten que "durant l'últim any s'ha generalitzat en les Unitats d'Obesitat l'arribada de pacients que consulten després d'haver estat operats d'obesitat greu a l'estranger, especialment a Turquia". Entre les més preocupants estan les cirurgies bariàtriques, no tant per l'operació en si, sinó més en el postoperatori, el seguiment i les possibles complicacions. El febrer de 2022, una jove de Sevilla, de 17 anys va morir a Istanbul mentre s'operava d'una reducció d'estómac. Per la seva banda, el departament d'Exteriors del Regne Unit indicava que 22 britànics han mort des de 2019 després de recórrer al turisme sanitari a Turquia. Les autoritats turques faciliten aquest tipus de turisme amb incentius fiscals per a la construcció d'infraestructures, a més facilita els certificats i acreditacions perquè els hospitals puguin operar segons la legislació tècnica internacional.