No han passat ni dues setmanes, però Espanya ja suma més de 130 casos confirmats de verola del mico. El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimarts 132 casos positius d'orthopoxvirus, dotze casos més que els notificats dilluns pel laboratori del Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'Institut de Salut Carlos III. L'institut ha rebut fins ara mostres pertanyents a 297 casos sospitosos del virus, 52 nous en les últimes 24 hores. Així mateix, el comunicat de Sanitat detalla que 165 casos han donat negatiu per a la verola humana i per a altres orthopoxvirus, motiu pel qual es descarten com a casos.
Per territoris, la comunitat més afectada és la de Madrid. En canvi, Catalunya es manté en els nou casos confirmats. El conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha informat aquest dimarts que s'han registrat ja 96 casos positius de verola del mico i quaranta de sospitosos. Tanmateix, ha considerat "amb tota precaució" que s'ha assolit "el pic de la corba epidèmica", gràcies a les mesures de control de transmissió que s'han aplicat a tots els nivells, amb els afectats, els contactes, les mascotes i en els llocs identificats com de major risc. "El compliment dels aïllaments i oferir una informació rigorosa sobre les mesures a adoptar en cas de contacte de risc són i han estat claus en aquest temps des que vam conèixer l'alerta sanitària el 17 de maig", ha afegit.
No serà una pandèmia
Escudero també ha carregat contra el "silenci" del Ministeri de Sanitat amb les vacunes que s'han de fer servir contra la verola del mico i ha censurat la tardança del departament de Carolina Darias a l'hora de reaccionar davant d'una crisi sanitària. Ha reiterat que Madrid demana des del 18 de maig la compra de vacunes, fonamentalment la de la companyia danesa Bavarian Nordic coneguda com Imvanex i autoritzada a Europa per a la verola tradicional. "Que es compri la vacuna ja", ha dit el conseller, que no entén "per què des que es va enviar el protocol d'actuacions no s'ha obtingut resposta". Sobretot, quan en altres països com el Regne Unit, Itàlia o Alemanya ja s'han comprat dosis. "No entenc per què no ho fem", ha remarcat.
Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va dir dilluns que és "poc probable" que el brot de verola del mico es converteixi en una pandèmia com la de la covid-19, malgrat la seva ràpida expansió en l'últim mes. "No creiem que aquest brot suposi l'inici d'una nova pandèmia perquè és un virus ja conegut, tenim les eines per controlar-lo i la nostra experiència ens diu que no es transmet amb tanta facilitat en humans com en els animals", ha declarat l'experta en veroles de l'OMS Rosamund Lewis.