Més persones afectades. Espanya s'apropa als 190 casos confirmats de verola del mico, després que l'Institut de Salut Carlos III hagi confirmat aquest divendres 186 casos de verola del mico. Això són trenta infeccions més que dijous (se n'havien registrat 156), segons l'actualització diària del Ministeri de Sanitat. El departament detalla que, fins ara, els laboratoris de l'institut han rebut mostres de 374 casos sospitosos de verola del mico, dels quals 186 són positius i 188 han donat negatiu tant per a verola humana i per altres orthopoxvirus, de manera que es descarten com a possibles contagis.
Per la seva banda, Catalunya ja suma catorze infeccions. És a dir, cinc més que les que va confirmar Salut fa just una setmana. "Tots amb vinculació epidemiològica", afegeix el departament. La Comunitat de Madrid encara és la més afectada, tot i que la xifra augmenta ara a poc a poc. La Conselleria de Sanitat madrilenya ha registrat dos contagis nous en les últimes 24 hores, fins a un total de 141 casos confirmats. Hi ha quaranta casos que estan pendents dels resultats de les proves del laboratori, mentre que 101 han estat descartats. "Amb tota la precaució que aquesta situació mereix, i tenint en compte que les dades que tenim en l'actualitat, podem dir que, en relació amb la data de l'inici de símptomes dels casos, tot apunta al fet que s'ha assolit el pic de la corba epidèmica", ha dit recentment el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. En un altre ordre de coses, cal destacar que les comunitats autònomes han començat a detectar el virus de la verola del mico mitjançant PCR després que l'Institut de Salut Carlos III aconseguís fa una setmana el primer esborrany de la seqüència completa del mateix a partir de les mostres de 23 pacients.
Arribada de vacunes i autorització
Ara per ara, l'estat espanyol espera l'arribada amb "caràcter imminent" d'unes 200 dosis de la vacuna Imvanex (fabricada per la farmacèutica danesa Bavarian Nordic). Així ho va confirmar aquest dijous la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que també va anunciar la recepció d'uns "pocs" tractaments de l'antiviral tecovirimat. Darias encara no ha avançat com serà l'estratègia de vacunació, però els experts aposten per l'anomenada "vacunació en anell": administrar dosis només als contactes estrets dels casos confirmats i no pas a la població general. De fet, tal vegada no existeixi cap estratègia: l'epidemiòleg Fernando Simón va dir fa uns dies que, de moment, "no seria necessari vacunar".
L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ja està en "converses" amb la farmacèutica danesa Bavarian Nordic per autoritzar la vacuna davant la verola del mico. "En el cas d'Imvanex, estem en converses amb l'empresa per preparar una sol·licitud d'ampliació de la seva indicació a la prevenció de verola del mico, basant-nos en les proves ja disponibles", va assenyalar l'organisme regulador europeu aquest dijous. La injecció està aprovada a la Unió Europea, però només contra la verola humana. Tanmateix, en la majoria dels països europeus es fa servir al marge de l'autorització reglamentària formal, ja que dades en animals han mostrat la seva eficàcia en la prevenció de la verola del mico. És més, als EUA sí que està aprovada contra aquesta malaltia.