Espanya s'està consolidant com una de les grans destinacions per a la inversió en ciències de la vida a Europa, atraient gegants de la indústria farmacèutica com AstraZeneca, Novartis, Roche o Sanofi. Així el recull un recent reportatge de Bloomberg, que destaca l'ascens d'Espanya fins al primer lloc del rànquing europeu en nombre d'assajos clínics, superant a mercats tradicionalment líders com Alemanya, França o el Regne Unit.

Entre les companyies que aposten amb més força pel país sobresurt AstraZeneca, que va elegir Barcelona per establir el 2023 un nou centre internacional d'investigació, motivada per l'ecosistema sanitari, el talent científic i la qualitat de vida per als seus empleats.

La farmacèutica va anunciar una inversió inicial de 800 milions d'euros i 1.000 nous llocs de treball fins a 2027. Aquesta meta de contractació va ser superada l'any passat per l'empresa, que va elevar les xifres fins als 1.300 milions d'euros d'inversió i els 2.000 empleats.

"Espanya s'ha convertit en un mercat clau per a AstraZeneca, tant a nivell europeu com global," afirma Rick R. Suárez, president de AstraZeneca Espanya, en declaracions recollides per Bloomberg. Suárez subratlla el paper de la "forta col·laboració publicoprivada" com un autèntic "canvi de joc" que ha facilitat el treball|feina conjunt amb hospitals del sistema públic, 'empreses emergents' i centres d'investigació.

A més de la implicació del Govern central, que ha promogut trobades directes amb la indústria —com el celebrat aquest febrer a La Moncloa amb el president, Pedro Sánchez, i representants de les principals companyies farmacèutiques—, Bloomberg també apunta al suport actiu d'administracions locals, com l'Ajuntament de Barcelona. En el cas de AstraZeneca, el govern municipal està contribuint la incorporació dels nous empleats del centre d'investigació.

A més de AstraZeneca, altres companyies també estan reforçant la seva aposta pel país. En l'àmbit de les biotecnològiques Oxolife, centrada en fertilitat, destaca que el suport governamental representa a prop del 50% dels seus fons i que Espanya és un dels països més rendibles d'Europa per a la investigació clínica.

L'anàlisi de Bloomberg assenyala que Espanya va ser el primer país de la UE en implementar la nova normativa europea sobre assajos clínics, el que ha augmentat la seva competitivitat, reduint significativament el procés des de la presentació de la documentació fins a l'inici del tractament en el primer pacient.

Tot i així, Espanya encara ha de fer front a diversos reptes si vol consolidar la seva posició com a referent internacional en ciències de la vida: des d'accelerar l'adopció de nous tractaments fins a incrementar la inversió en investigació i mantenir un entorn competitiu davant potències com la Xina o els Estats Units. Des del Govern estan treballant per abordar aquests desafiaments. El secretari d'Estat de Sanitat, Javier Padilla, va destacar en Bloomberg que el sistema públic de salut és un dels més integrats d'Europa i una eina clau per impulsar el sector.

Malgrat la competència global, el model espanyol —basat en la col·laboració publicoprivada, un ecosistema científic robust i un marc fiscal atractiu— continua posicionant-se com una fórmula d'èxit per atreure innovació, inversió i talent en l'àmbit biomèdic europeu.