La manca de tests Covid i l'elevat nombre de defuncions de persones grans a l'inici de la pandèmia han fet que les xifres oficials de morts siguin més baixa que la xifra real arreu del món. Aquesta és l'estimació a la qual ha arribat l'estudi "Estimation of total mortality due to COVID-19" de l'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington. 

Aquest decalatge també es nota a l'Estat espanyol, on segons els càlculs de l'estudi s'haurien produït 123,786 defuncions per coronavirus. És a dir, Espanya no hauria notificat el 36,4% de les morts que s'han produït des de l'inici de la pandèmia.

Per què Espanya i altres països del món no han detectat totes les morts?

Les darreres xifres oficials de Ministeri de Sanitat espanyol només han comptabilitzat 78.726 defuncions des que ara fa més d'un any el primer cas de SARS-COV2 es va detectar a l'Estat. "Per molt terrible que sembli la pandèmia de la Covid-19, aquesta anàlisi mostra que la xifra real és significantment pitjor", va dir el director de l'IHME, el Dr. Chris Murray. Segons l'estudi, hi hauria 45.060 morts a Espanya que no s'haurien registrat.

Les xifres oficials de morts sigui més baixa que la xifra real arreu del món segons l'estudi "Estimation of total mortality due to COVID-19" de l'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington. / IHME

La situació es repeteix en altres països del món, i l'estudi ha analitzat tots aquells on s'ha produït un nombre elevat de defuncions i hi ha suficients dades per realitzar els càlculs. Un dels motius pels quals no s'han detectat totes les morts per Covid, apunta l'estudi, és que els països només reporten les defuncions que tenen lloc als hospitals o amb pacients amb Covid-19 confirmat. D'aquesta manera, les morts de pacients amb Covid-19 no detectats no compten a les xifres oficials.

Els càlculs sobre la mortalitat real de Covid-19

El Dr. Murray reconeix que molts estats han fet esforços excepcionals per mesurar les dades reals de la pandèmia, "però les anàlisis mostren com és de difícil seguir una malaltia infecciosa nova i que s'estén ràpidament". "Comprendre el nombre real de morts per Covid-19 no només ens ajuda a apreciar la magnitud d'aquesta crisi mundial, sinó que també proporciona informació valuosa als responsables polítics que desenvolupen plans de resposta i recuperació", apunta Murray, que també espera que "l'informe d'avui animi els governs a identificar i solucionar les mancances en els seus informes de mortalitat Covid-19, de manera que puguin dirigir amb més precisió els recursos de pandèmia".

L'estudi de l'IHME ha estimat la ràtio real de mortalitat basant-se a mesurar l'excés de mortalitat durant la pandèmia setmana a setmana en comparació amb el que s’hauria esperat en funció de les tendències passades i l’estacionalitat. D'aquesta manera, han creat el model estadístic que preveu la ràtio total de morts per Covid-19.

 

Imatge principal: El pàrquing del tanatori de Collserola, durant la primera onada de la pandèmia de Covid-19. / Sergi Alcàzar