Espanya és un dels països de la Unió Europea on més s'han detectat notícies falses sobre la Covid-19, segons el darrer informe del Tribunal de Comptes de la UE.

Durant els sis primers mesos de la pandèmia, els auditors asseguren que el Centre Comú d'Investigació de la Comissió Europea va detectar que Itàlia, Alemanya, Espanya, Bulgària i França van ser els estats on es va crear "el volum més gran" de desinformacions.

sanchez macron merkel tusk - Dario Pignatelli (Pool Moncloa)El president espanyol, Pedro Sánchez, el francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una trobada a la Moncloa / Moncloa

Importància de la vacunació

En un altre context, el Tribunal de Comptes també ha remarcat la importància de vacunar-se de la Covid-19, així com de la repercussió que pot tenir que els ciutadans no ho facin. "Un descens en la cobertura de vacunació de pocs punts percentuals pot tenir un impacte significatiu sobre la salut pública, com demostra l'increment de casos del xarampió a la UE en els últims anys", ha indicat aquesta institució, tal com es detalla a l'ACN.

Segons dades recollides durant l'estiu pels auditors en un informe preliminar sobre la resposta de la pandèmia de la UE, més de la meitat dels ciutadans de Polònia, Hongria i França tenien previst vacunar-se.

La UE, competències limitades

A més, aquest organisme també creu que la UE té unes competències "limitades", ja que des de Brussel·les s'han mostrat dificultats a l'hora de reaccionar conjuntament en la gestió de l'actual crisi sanitària marcada per la Covid. Així doncs, els auditors han constatat les complicacions que han tingut les institucions de la UE per ajudar i coordinar els estats.

"La pandèmia va representar una prova sense precedents per a aquestes funcions, com va demostrar l'ús limitat de l'adquisició conjunta (de material mèdic) i el repte al qual es va enfrontar el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties amb la recollida de dades", s'explica en l'auditoria preliminar.

Des del punt de vista del Tribunal de Comptes, aquesta situació va propiciar que l'adquisició dels EPI a la UE "fos limitada" i que la majoria dels estats van comprar pel seu compte el material protector. A més, els auditors han detectat "dificultats" de Brussel·les per garantir el subministrament de proves i tractaments.