Espanya està a punt de sortir del risc alt de Covid i entrar en el mitjà. Això es dona amb aquests tres factors: tenir una incidència acumulada inferior dels 150 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, una ocupació a les Unitats de Cures Intensives (UCI) entre el 10 i el 15%, així com una taxa de positivitat en els tests per coronavirus per sota del 10%. Segons les darreres dades publicades pel ministeri de Sanitat, Espanya es troba amb una incidència acumulada de 150 casos per cada 100.000 habitants, una ocupació de la UCI del 18,66% i una taxa de positivitat del 5,38%.
D'altra banda, durant el cap de setmana, s'han detectat 11.061 de nous casos respecte a divendres. Aquesta dada és lleument inferior al balanç del dilluns passat quan se'n van comunicar 13.984 i també es recollien les dades de tot el cap de setmana. Amb això, el nombre de contagiats per Covid a Espanya puja fins als 3.615.860 des que es va iniciar la pandèmia. D'aquests, 30.960 es van realitzar la darrera setmana, principalment, a Madrid (7.306), Andalusia (6.595) i Catalunya (5.539).
Pel que fa a les morts, s'han registrat un total de 93, una dada que també és inferior a la setmana passada quan se'n van reportar 103. Amb això, ja sumen 79.432 les persones que han perdut la vida per aquesta malaltia des de l'any passat. En la darrera setmana s'han registrat un total de 171 defuncions, una xifra que lidera Andalusia amb 35 morts, seguida de Madrid (29), Aragó (20) i Catalunya (10).
Pel que fa a la incidència acumulada, només el País Basc i Melilla es troben en la zona de risc molt alt de contagi, és a dir, amb una incidència acumulada per sobre dels 250 casos. A Euskadi aquest indicador arriba als 295,34, seguit de Melilla (253,80), Madrid (239,34) i Aragó (220,85), mentre que la resta d'autonomies se situen per sota dels 200 casos.
La situació als hospitals
En el cas dels hospitals hi ha 6.923 persones ingressades amb Covid, de les quals 1.836 estan a les UCI. Amb això, s'arriben a ocupacions similars a les d'agost. Ara bé, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que l'ocupació de les UCI segueix sent elevada, però que el context és molt diferent de l'estiu, ja que llavors estaven a l'inici de la segona onada i ara estem sortint de la quarta, és a dir, l'evolució epidemiològica va a la baixa. Per això, els casos que es donen són de persones que triga a recuperar-se, però s'espera que les UCI tendeixin disminuir la seva ocupació.
D'altra banda, des que es va iniciar la pandèmia s'han efectuat un total de 779.792 tests per detectar el coronavirus, dels quals 518.783 han estat PCR i 261.009 d'antígens.
Precaució
Ara bé, malgrat aquesta tendència a la baixa, Simón ha alertat que encara no es veu la repercussió que té l'aixecament de l'estat d'alarma en l'evolució de la pandèmia. Per això, es requereix un període d'uns quinze dies i només fa una setmana que es va finalitzar aquest estat.
"No podem descartar un repunt per les concentracions de persones que hem vist aquest cap de setmana i el passat", ha assenyalat Simón, que hi ha afegit: "No sabem encara com afectarà".
Amb tot, ha valorat que la campanya de vacunació marxa a bon ritme, cosa que pot afavorir que no hi hagi un increment de casos. Actualment, segons ha precisat, s'ha administrat mínim una dosi al 100% de les persones de 80 anys i al 95% de les persones majors de 70 anys. La població amb aquesta edat és considerada col·lectiu de risc, ja que són els que han comportat major taxa de mortalitat a l'inici de la pandèmia.
Finalment, Simón també ha informat que, de moment, a Espanya s'han detectat una vintena de casos de Covid de la variant índia, però ha exposat que "no està ocupant un espai" molt ampli.