Les comunitats autònomes han notificat aquest dilluns al Ministeri de Sanitat 37.889 nous casos de Covid-19, 3.750 en les últimes 24 hores, el que suposa un gran descens respecte als 6.591 diagnosticats divendres. La xifra global de contagis a Espanya s'eleva ja a 974.449 des de l'inici de la pandèmia, segons les xifres oficials, el que suposa que una de cada 47 persones a Espanya ha estat infectada pel coronavirus.

En l'última setmana, han mort 459 persones amb diagnòstic de Covid-19 positiu confirmat a Espanya, un descens en comparació amb els 575 notificats aquest dijous. Fins a 33.992 persones amb PCR positiva han mort des que el virus va arribar a Espanya. A l'informe d'aquest divendres s'han afegit 217 noves morts.

Un total de 3.175 persones han precisat d'hospitalització per coronavirus dels passats set dies (162.819 des del començament de la pandèmia) i 229 en Unitat de Vigilància intensiva (UCI), per a una xifra conjunta de 14.657 des de febrer.

Des que va començar la pandèmia, hi ha hagut 162.819 hospitalitzacions. En l'última setmana, se n'han registrat 3.175 i 229 ingressos en UCI, dels 14.657 que hi ha hagut des del març passat.



De les 3.175 hospitalitzacions que hi ha hagut en la darrera setmana, 531 s'han produït a Andalusia, 496 a Castella i Lleó i 467 a Madrid. Catalunya n'ha registrat 116 i 9 ingressos en UCI.

Simón: "No estem evolucionant tan bé com voldríem"

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha reconegut que els darrers dies s'ha vist un lleuger augment dels casos de coronavirus i ha avisat que és possible que la tendència vagi a l'alça. "No estem evolucionant tan bé com voldríem, la incidència és molt alta i els últims dies hem vist un increment global més gran del que esperàvem", ha dit Simón en roda de premsa.

Simón també  ha afegit que pot ser que s'estigui "en fase d'ascens" de la mateixa manera que està passant a altres països europeus. En aquest sentit, ha demanat a la ciutadania molta prudència i ha avisat que si es volen evitar "mesures molt més dures i dràstiques" s'ha de complir les restriccions.

"Evitar mesures molt més dràstiques"

"Està clar que anar amb mascareta i mantenir la distància amb els amics no és la cosa més agradable del món però és el que hem de fer per evitar mesures molt més dràstiques que afecten molt més a la vida social", ha argumentat. Simón ha avisat que l'aplicació de les mesures "no serà fàcil" perquè la ciutadania "està molt a prop de l'esgotament".

D'altra banda, ha detallat que el grup d'edat que ha tingut un major increment de contagis ha estat els joves d'entre 15 i 19 anys.

Pel que fa a la situació de Madrid, Simón ha valorat positivament la millora de la tendència, encara que ha advertit que cal analitzar-ho amb prudència. "Això no s'ha acabat", ha insistit. Sobre la possibilitat que es pugui estendre l'estat d'alarma, ha remarcat que de moment es va en la línia que s'esperava però que caldrà veure com evoluciona la situació.