Espanya ha decidit aturar la vacunació amb AstraZeneca durant, com a mínim, els pròxims 15 dies. Aquesta decisió arriba després que diversos països europeus també hagin anunciat que, de moment, suspenen la vacunació amb aquesta marca després que hagi produït diversos casos de trombosi arreu d'Europa, segons ha avançat la Ser.
A més, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareixerà aquesta tarda en roda de premsa per anunciar oficialment aquesta mesura després de reunir-se amb totes les Comunitats Autònomes per debatre la decisió. En aquesta reunió la ministra ha comunicat a tots els consellers de Sanitat de les comunitats que la decisió es pren "per precaució".
Aquesta roda de premsa de la ministra Darias ha estat anunciada pel cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, on també ha llançat un missatge de "garantia i seguretat" en relació amb el procés de vacunació espanyol. En aquest sentit, Sánchez ha volgut deixar clar que les agències reguladores del medicament europees, també l'espanyola (AEMPS), estan analitzant si hi ha una relació entre aquest fàrmac i la trentena d'episodis trombòtics que s'han donat arreu d'Europa després de rebre la vacuna de la farmacèutica britànica.
Actualment, l'Agència Europea del Medicament (EMA) està estudiant els episodis trombòtics notificats, que de moment són una trentena de casos. Ara bé, l'EMA ha assenyalat que, de moment, no hi ha cap indici que evidenciï que la vacunació hagi causat aquestes afeccions, "que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna".
De la mateixa manera, divendres passat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar que "no hi ha raó per a no usar" la vacuna d'AstraZeneca. "Hi ha persones que moren cada dia, per la qual cosa és normal que hi hagi persones que han estat immunitzades i moren. Els informes disponibles fins ara no estableixen una relació directa amb els trombes, ja que aquest percentatge s'ha observat també entre la població general".
AstraZeneca es defensa
Davant dels anuncis de suspensió, AstraZeneca s'ha vist obligada a emetre un comunicat aquest dilluns on fa una crida a la tranquil·litat assegurant que no hi ha "cap evidència" de la seva relació amb un augment del risc de patir un episodi trombòtic un cop es rep una dosi de la vacuna.
El laboratori assegura que, fins ara, a la UE i el Regne Unit s'han notificat 15 casos de Trombosi Venosa Profunda i 22 d'embòlia pulmonar entre les més de 17 milions de persones que han rebut alguna dosi de la seva vacuna fins al 8 de març. Una xifra que, segons indiquen, "és molt inferior a la que s'esperaria que ocorregués de manera natural en una població general d'aquesta grandària i és similar a la d'altres vacunes autoritzades enfront de la Covid-19".