Encara falten molts detalls logístics que La Moncloa manté sota secret. No obstant això, des del Ministeri de Sanitat preveuen que el dia 27, quan s'ha acordat l'inici de la vacunació a la Unió Europea, les comunitats disposaran de prou dosis per iniciar la campanya. No obstant això, segons fonts del departament de Salvador Illa, l'Estat deixarà cert marge als diferents governs perquè escullin quan comencen, que se situarà entre els dies 27 i 29.

Com estableix el pla de vacunació del govern espanyol, els primers col·lectius prioritaris seran els treballadors i persones grans en residències. El repartiment de les primeres dosis es farà seguint aquestes variables i no el pes poblacional dels territoris. És a dir, es distribuiran en funció del nombre de persones d'aquests dos grups que tenen cada comunitat. Almenys serà així a curt termini. Quan ja hi hagi un subministrament més gran, llavors s'aplicarà el criteri de població total. 

El que sí que es manté sense revelar és el circuit que seguiran les vacunes de Pfizer a partir del dia 21, quan previsiblement rebrà l'autorització de l'Agència Europea del Medicament. La mateixa empresa farmacèutica, segons aquestes fonts, es farà càrrec de fer arribar les vacunes on digui cada país, uns punts que La Moncloa de moment no vol revelar argumentant motius de seguretat i per la pròpia complexitat del procés. Seran una cinquantena d'ubicacions repartides per tot l'Estat, que rebran les dosis entre els dies 21 i 23. El Ministeri de l'Interior ha redactat un pla de seguretat.

El que sí que se sap és que la vacuna de Pfizer necessita una temperatura de 80 graus negatius per conservar-se. Seran necessaris supercongeladors per conservar-les, que la majoria de comunitats estan adquirint. Per poder administrar-la, s'ha de descongelar i barrejar amb un dissolvent, que és com es punxarà al pacient. Un cop descongelada, pot resistir fins a cinc dies en nevera, però un cop s'hi ha abocat el dissolvent, caduca en qüestió de poques hores.

Com s'administraran als primers dos grups? De diverses maneres. En primer lloc, hi haurà residents que acudiran als centres de salut, però n'hi haurà d'altres que la rebran a la mateixa residència, on s'hi desplaçaran equips de vacunació. Segons les fonts del Ministeri, hi ha personal formant-se en el procés de la vacuna de Pfizer per evitar errors en la manipulació.

Com en totes les vacunes d'altres malalties, des de l'Estat preveuen que hi hagi reaccions adverses en algunes persones vacunades. No obstant això, els beneficis de la immunització són molt superiors a aquests possibles efectes adversos. En tot cas, es reforçaran els sistemes de vigilàncies després de l'administració de les vacunes. Les comunitats hauran de notificar aquestes reaccions, i quinzenalment s'elaborarà un informe.

No hi ha una data exacta per a la finalització del procés de vacunació, però el Ministeri de Sanitat espera que a l'agost ja hi hagi el 60% de la població espanyola immunitzada. Però això dependrà de si les set vacunes superen totes les fases i obtenen l'aval de l'Agència Europea del Medicament.

El pla de vacunació

El pla de vacunació aprovat pel govern espanyol divideix el procés en tres fases i quinze grups de població. La primera fase, de gener a principis de març, serà un “subministrament inicial”. Es dirigirà a uns dos milions i mig d’espanyols de quatre col·lectius absolutament prioritaris: 1, residents; 2, treballadors de residències; 3, personal sanitari, i 4, grans dependents no institucionalitzats

En la segona etapa, que anirà de març a principis de juny, es preveu un “increment progressiu” de l’arribada de les vacunes. La tercera i última fase, que s’allargarà “durant els mesos d’estiu”, perseguirà la vacunació de la totalitat de la població espanyola. Els altres onze grups s’encaixaran en aquestes dues etapes. Són els següents:

 

5. Persones en condicions de risc, inclosos majors de 64 anys

6. Persones que viuen o treballen en comunitats en entorns tancats

7. Persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica

8. Treballadors de sectors essencials

9. Tot el personal docent

10. La població infantil

11. La població adolescent

12. El conjunt de la població adulta

13. Residents en àrees d’alta incidència o amb possibilitats de brots

14. Embarassades i mares en lactància

15. Persones ja immunitzades amb anticossos