Com s'ha pogut veure al llarg de la pandèmia, no només les persones som susceptibles a la SARS-CoV-2, el coronavirus que causa el COVID-19. Hi ha animals que també han contret la malaltia.

Un equip d'experts de la Universitat de Califòrnia ha utilitzat l'anàlisi genòmica per comparar el principal receptor cel·lular del virus en els éssers humans, l'enzim convertidor d'angiotensina-2 o ACE2, en 410 espècies diferents de vertebrats, inclosos aus, peixos, amfibis, rèptils i mamífers. L'estudi ha estat publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

L'enzim es troba normalment en molts tipus diferents de cèl·lules i teixits, incloses les cèl·lules epitelials del nas, la boca i els pulmons. En els éssers humans, 25 aminoàcids de la ACE2 són importants perquè el virus és una i així entra a les cèl·lules. Els investigadors van utilitzar aquestes seqüències de 25 aminoàcids i van avaluar quants es troben en aquest mateix enzim ACE2 de les diferents espècies, perquè com més gran sigui la coincidència que existeixi amb el cas humà, més risc té l'espècie de contreure la SARS-CoV-2.


Hi ha animals que contreuen la Covid-19: quins i per què?

El curiós és que l'estudi mostra que aproximadament el 40 per cent de les espècies són potencialment susceptibles al SARS-CoV-2 i estan classificades com amenaçades per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa i poden ser especialment vulnerables a la transmissió de persona a animal. Segons els experts que han participat, les dades proporcionen un punt de partida important per identificar poblacions d'animals vulnerables i amenaçades en risc d'infecció.

Alguns dels afectats són primats com el goril·la occidental de les terres baixes, l'orangutan de Sumatra i el gibó de galtes blanques del nord, que tenen un risc molt alt d'infecció per SARS-CoV-2. Altres animals marcats com d'alt risc inclouen mamífers marins com les balenes grises i dofins nas d'ampolla, així com hàmsters xinesos.

Quant als animals domèstics, es va descobrir que alguns com els gats, el bestiar boví i les ovelles, tenen un risc mitjà, i que els gossos, els cavalls i els porcs tenen un risc baix. També es conclou que els ratpenats tenen un risc molt baix de contreure el nou coronavirus a través del seu receptor ACE2. Per això, en el cas que sigui cert que aquest animal és l'origen de la pandèmia, tot sembla indicar que un o més hostes intermedis van estar involucrats.

El 40% de les espècies serien susceptibles la Covid-19

Fins ara, en els casos documentats d'infecció per SARS-COV-2 en visons, gats, gossos, hàmsters, lleons i tigres, es creia que el virus podia estar utilitzant els receptors ACE2, però el cert és fa falta investigar molt més sobre això. En alguns de zoològics de diferents països ja s'han enfortit els programes per protegir tant els animals com les persones que treballen allà.