Un nou estudi d'Israel suggereix que el risc d'una infecció aguda entre les persones vacunades contra el coronavirus és més alt que entre les persones que s'han recuperat del coronavirus, però que no han estat vacunades.

L'estudi és una primera impressió no revisada per part de Tal Patalon i Sivan Gazit al Maccabi Healthcare Services a Tel Aviv. Han analitzat una base de dades d'atenció mèdica que conté informació sobre 2,5 milions d'israelians. Així, han examinat noves infeccions per SARS-CoV-2 en persones que mai no s'havien infectat, però que han estat vacunades amb la vacuna de Pfizer, aquelles que encara no estaven vacunades, però que s'havien recuperat de la covid i en persones que havien rebut una dosi de la vacuna i que, a més, havien passat el coronavirus. 

Què han trobat?

Els investigadors han trobat que les persones que mai no s'havien infectat i havien estat vacunades entre gener i febrer, tenien entre 6 i 13 vegades més probabilitats d'infectar-se durant juny i agost –quan la variant delta era la soca dominant que circulava a l'Israel– que les persones no vacunades que s'havien recuperat del coronavirus.

També han comparat dos grups de 14.000 persones no vacunades que s'han recuperat del SARS-CoV amb un grup de persones similar que havien estat prèviament infectades i havien rebut una dosi de la vacuna Pfizer. L'equip ha descobert que el grup prèviament infectat, però no vacunat tenia el doble de probabilitats de ser reinfectat que aquells que havien estat prèviament infectats i havien rebut una dosi de la vacuna. 

Què implica aquesta troballa?

L'estudi indica que la immunitat natural obtinguda en infectar-se i recuperar-se del SARS-CoV-2 aporta un valor afegit per protegir contra malalties futures, però que aquesta protecció augmenta encara més quan es combina amb la vacunació.

L'estudi conclou i suggereix que les persones que han tingut el coronavirus i una dosi de vacuna pot ser suficient per aconseguir una protecció sòlida. 

Moderna ofereix més protecció que Pfizer?

La vacuna de Moderna genera més anticossos que la de Pfizer, segons un nou estudi publicat al Journal of the American Medical Association. A l'estudi hi han participat 2.500 treballadors sanitaris de Bèlgica i s'ha pogut concloure que els nivells d'anticossos de les persones que no havien estat infectades amb el coronavirus abans de rebre dues dosis de la vacuna Moderna havien generat una mitjana de 2.881 anticossos per mil·lilitre en comparació amb 1.108 unitats en un grup equivalent que va rebre dues dosis de Pfizer. 

Segons ha explicat el portal Bloomberg, el fet que Moderna generi més anticossos que Pfizer, fins i tot el doble, pot ser per una quantitat més important d'ingredient actiu a la vacuna de Moderna: 100 micrograms versus els 30 micrograms de la desenvolupada per Pfizer. També podria ser, destaquen a l'estudi, per l'interval entre una dosi i l'altra. 

 

 

Imatge principal: coronavirus ampliat (de color lila) / Flickr Niaid