Amb els nivells de contagis disparats, les autoritats sanitàries continuen prenent mesures per prevenir el contagi, la majoria d'elles destinades a reduir el contacte social evitant les situacions que podrien afavorir la propagació del virus. D'aquesta forma, ens estem endinsant en un nou i particular confinament per hores i zones en les que tenim permeses les sortides.
Un estudi dut a terme per experts de la Universitat Anglia Ruskin de Cambridge, la Universitat Karl Landsteiner d'Àustria i la de Perdana, a Kuala Lumpur, aconsella que en aquest temps que ens toca viure hi ha dues claus per mantenir una bona salut mental: apagar els dispositius electrònics quan es pugui i passar alguna cosa de temps a l'aire lliure en la mesura que estigui permès.
Els experts van analitzar els nivells de felicitat durant el passat confinament de primavera, analitzant qüestions com el fet de poder ser a l'aire lliure, la quantitat de temps de pantalla diària (ús de la televisió, l'ordinador i el mòbil) i els va relacionar amb sentiments de solitud i tristesa. Cal tenir en compte que no tots els països van decretar un confinament total i que en alguns estava permès sortir al carrer a passejar i fer exercici.
Es van mesurar els nivells de felicitat d'un grup de 286 persones tres vegades al dia, a intervals aleatoris, durant un període de 21 dies, per evitar els biaixos de memòria i fer un seguiment més exhaustiu. Es va dur a terme el mes d'abril de 2020, en concret, a Àustria. Llavors, les autoritats permetien sortir de casa als habitants.
La investigació va concloure que els participants mostraven més felicitat quan estaven a l'aire lliure i no a l'interior. I també es va associar un major temps davant les pantalles amb més nivells de solitud i tristesa. Segons un dels experts que ha participat en el treball|feina, Viren Swami, "els períodes de confinament llargs i sense poder sortir al carrer ajuden a alentir la propagació de la Covid-19, però tenen un efecte negatiu en la salut mental. Per tant, creuen que és necessari que s'estableixi un temps per poder sortir a l'exterior. Amb totes les mesures de protecció necessàries, és clar, però que permeti a les persones poder estar en un espai obert i rebre la llum del sol".
Segons Viren, aquesta investigació hauria de tenir implicacions pràctiques en les polítiques sanitàries. És a dir, que en països com el Regne Unit on s'han pres mesures més dràstiques, no seria de més que les autoritats recordessin i recomanessin la necessitat de prendre aire i no passar massa temps davant les pantalles, si no volen patir les conseqüències a mitjà termini en les seves vides.