L'activitat física moderada i regular ajuda a reduir el risc de malalties cardiovasculars. Tot i això, estudis recents suggereixen que la pràctica d'exercici d'alta intensitat afavoreix l'aparició de patologies coronàries, és a dir, alteracions a les artèries que subministren sang, oxigen i nutrients al cor. Precisament un estudi en models animals de l'Hospital Clínic de Barcelona conclou que l'exercici físic d'alta intensitat danya les artèries aorta i caròtida, dilatant-les i incrementant la seva rigidesa, efectes que contrasten amb els coneguts beneficis de l'exercici moderat.
El cardiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona i cap del grup IDIBAPS Arrítmies i activitat física, Eduard Guasch, ha alertat que "no disposem de gaires dades, fet que dificulta establir una relació de causa-efecte, pel risc de biaix i la possibilitat de factors de confusió". Guasch ha afegit que, tot i això, "sembla que la prevalença d'aquestes malalties augmenta en aquelles persones que corren maratons o practiquen esports extrems o d'alta intensitat durant molts anys. Tot i això, no sabem per què passa això”, ha explicat Guasch.
L'estudi en un model animal
Guasch i el seu equip lideren un estudi, publicat per la revista Journal of American College of Cardiology - Basic to Translational Science, que avalua l'efecte de l'exercici intens en un model animal. Investigadors de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i l'Hospital Sant Joan de Déu també han participat en la feina. L'estudi es va fer en un model animal per poder controlar de manera precisa la intensitat de l'exercici durant llargs períodes de temps. Les rates mascles utilitzades en els experiments es van dividir en tres grups. El primer va seguir un règim d'exercici moderat, que reproduïa un estil de vida actiu, mentre que el segon es va sotmetre a una rutina de molt alta intensitat, similar a la dels esportistes extrems. Finalment, el tercer grup d'animals, el sedentari, va romandre a les gàbies.
El cap del grup IDIBAPS Arrítmies i activitat física ha assenyalat que “l'entrenament, amb una cinta de córrer per a rosegadors, va durar setze setmanes, equivalent, de manera molt orientativa, a uns 10 o 12 anys d'exercici en humans. Transcorregut aquest temps, analitzem la rigidesa i l'estructura de l'artèria aorta, així com la funció endotelial. Aquest darrer paràmetre és un marcador precoç d'ateroesclerosi, o enduriment de les artèries, la principal causa d'infarts de miocardi”, ha subratllat el cardiòleg del Clínic.
Els efectes de l'exercici d'alta intensitat
D'acord amb els resultats, l'exercici físic d'elevada intensitat dilata incrementa la rigidesa de les artèries aòrtica i caròtida, en la comparació amb un estil de vida sedentari. Així mateix, també augmenta la rigidesa de les cèl·lules i afavoreix el trencament de les làmines elàstiques de les parets dels vasos sanguinis. "Aquests efectes, tot i això, no s'observen en el cas de l'exercici moderat", ha puntualitzat l'investigador, que ha matisat que "en canvi, tant l'exercici intens com el moderat milloren la funció endotelial, encara que la intensa activitat sembla alterar l'equilibri entre els processos de dilatació i contracció dels vasos sanguinis".
"Malgrat les limitacions d'emprar un model animal, les nostres dades suggereixen que l'exercici intens no causa directament arterioesclerosi, sinó un procés diferent, semblant a l'envelliment vascular, i a més, aquest tipus d'activitat també podria reduir els beneficis de l'exercici moderat", ha indicat Guasch. El projecte ha rebut finançament directe de l'Institut de Salut Carlos III i del Pla Nacional, és a dir, del Ministeri d'Economia, així com indirecte de la Generalitat.