El mes d'agost passat, l'olotina Maria Branyas va morir a 117 anys. La catalana era considerada la persona més gran del món, segons el Gerontology Research Group, que es dedica a fer un rànquing de les persones més velles del planeta. Va aconseguir el títol el gener del 2023, després de la mort de Lucie Randon, a 118 anys. La longevitat de Branyas ha despertat moltes incògnites, que un nou estudi genètic mira d'esclarir. La recerca apunta que la clau de la seva longevitat és que tenia una microbiota pròpia d'un infant, així com algunes variants genètiques. Es tracta de la investigació més exhaustiva i completa que s'ha fet a una persona supercentenària com Branyas.
La investigació conclou que, entre altres factors, Branyas va arribar a 117 anys perquè tenia un "genoma privilegiat". Segons l'estudi que avança el Diari Ara, aquesta característica feia que les cèl·lules de Branyas "es comportessin" com si fossin més joves. Els investigadors apunten que la catalana tenia una edat biològica 17 anys menor. A més, a les mostres proporcionades per Branyas han trobat una sobrerepresentació en els gens de funcions com control d'infeccions, regulació autoimmune i vigilància contra el càncer, i en gens relacionats amb la preservació de la funció cognitiva en edats extremadament avançades.
"Hem trobat un dels metabolismes lipídics més eficients dels quals s'ha informat fins ara, tret que s'ha relacionat amb una longevitat prolongada i l'absència de demència", ha explicat el doctor Manel Esteller, que ha liderat l'estudi.
La microbiota d'un infant
A més, la recerca mostra una "microbiota més pròpia d'un infant que no pas d'una dona de més de cent anys". La microbiota està formada pels diversos bacteris que tenim al cos i que van canviant al llarg dels anys. Té un paper destacat en diverses funcions, com protegir el cos de patògens o mantenir el sistema immunitari.
La recerca apunta que no hi ha només un element que va facilitar que Branyas arribés a 117 anys, sinó que tot plegat es deu a "una combinació de variants rares a múltiples gens i vies (sistema immune, cardioprotecció, activitat cerebral i metabolisme mitocondrial)".
Més d'un segle de vida
Branyas va néixer el 1907 a San Francisco, filla d'un periodista de Pamplona i d'una catalana. Branyas va arribar a Catalunya de petita i els seus records es remunten fins a la Primera Guerra Mundial i la Guerra Civil espanyola. De fet, el retorn a Catalunya de la família, quan ella tenia 7 anys, es va produir el 1914, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. "Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d'anar per les Açores i per Cuba", explicava. Des de fa més de vint anys vivia a la residència del Tura d’Olot. Va sobreviure a dues guerres mundials, la Guerra Civil i dues pandèmies. El 2020 va patir la covid, a 113 anys, però també se'n va sortir.