Un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i el centre tecnològic Eurecat relaciona els nivells baixos d'histidina a la sang amb la malaltia del fetge gras en persones amb obesitat. El descobriment permetrà, doncs, poder trobar noves oportunitats per tractar aquesta dolència. L'estudi s'ha publicat a la revista Cell reports Medicine i revela que la histidina (un aminoàcid amb funcions essencials a l'organisme) té una relació inversa significativa amb l'acumulació de greix al fetge. L'equip d'investigadors de l'IDIBGI i d'Eurecat van arribar a aquesta conclusió després d'examinar 651 persones, seleccionades en tres grups diferents i amb diversos graus de fetge gras.
A més, en l'anàlisi de la microbiota intestinal, es va identificar un grup de bacteris específics que estan associades als nivells d'histidina. La conclusió ha estat que com més proteobactèries a la microbiota intestinal, menys histidina en sang. L'investigador de l'IDIBGI i la persona que ha liderat l'estudi, Jordi Mayneris-Perxachs, resalta que les proteobactèries tenen uns gens involucrats en la degradació d'histidina i estan augmentades en pacients amb fetge gras.
🔬 Un estudi de l’IDIBGI i @Eurecat_news descobreix una connexió entre la #histidina i la malaltia del fetge gras.
— IDIBGI Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (@idibgi) January 22, 2024
L'equip també ha comprovat que els nivells d’histidina es vinculen amb una espècie bacteriana de la microbiota intestinal 👉https://t.co/BZYdGfS6XO #GironaInvestiga
En tots els models, la suplementació de la dieta amb histidina aconsegueix millorar la condició del fetge gras, alhora que disminueix l'expressió de gens implicats en la síntesis de greixos i els nivells de triglicèrids en el fetge. Per això, els resultats d'aquesta recerca poden conduir a "explorar possibles tractaments futurs", com la suplementació de la dieta amb histidina o la modificació de la microbiota, per millorar la salut hepàtica en pacients amb obesitat.
Una de cada quatre persones
La malaltia del fetge gras no alcohòlic és la malaltia hepàtica més freqüent en tot el món i s'estima que afecta una de cada quatre persones. Es caracteritza per una acumulació excessiva de greix en les cèl·lules hepàtiques per causes metabòliques, sense relació amb el consum d'alcohol, i es vincula a l'obesitat i la diabetis. Actualment la malaltia del fetge gras es tracta amb recomanacions sobre l'estil de vida saludable i dieta, a més d'alguna medicació, però sense un tractament específic plenament efectiu. Per això, aquestes troballes suggereixen una diana terapèutica sòlida
Actualment la presència de fetge gras és molt prevalent a la societat i es calcula que fins a un 25% de la població general en els països occidentals en té. Estudis realitzats a Catalunya també confirmen aquestes xifres. Malgrat que la malaltia es pot donar a qualsevol edat, és habitual que es diagnostiqui entre els 50 i els 70 anys. Tot i això, com que està íntimament associada a la diabetis i a l’obesitat, i aquestes dues malalties estan creixent de forma exponencial a l’edat pediàtrica, és possible que, en un futur no llunyà, els pacients amb fibrosi avançada es diagnostiquin abans.