Un estudi finançat per l'Institut de Salut Carlos III basat en seguiment de casos de coronavirus i simulacions preveu de seguir el ritme actual de contagis sense aturar una saturació dels hospitals espanyols a finals de setembre amb l'epidèmia "fora de control" i "en creixement exponencial".
Desenvolupat pel professor de l'àrea d'òptica del departament de Física de la Universitat de Múrcia Antonio Guirao, aplica models epidemiològics fisicomatemàtics a dades oficials, preveu que per a aquestes dates s'assoleixi la xifra de cent morts diaris.
"Si bé la taxa de mortalitat sembla haver decrescut molt, des de gairebé el 10% en març-abril a aproximadament un 0,5% actual, la situació és enganyosa -diu en un comunicat-, ja que es detecten molts més casos que al principi, majoritàriament asimptomàtics o amb símptomes lleus, que abans passaven inadvertits", pel que aquesta xifra de morts s'assoliria "si no es corregeix la tendència actual, tenint en compte aquesta diferència de percentatges".
Resumeix que des del final de l'estat d'alarma els nous contagis diaris s'han multiplicat per deu en menys de dos mesos i s'han acumulat 85.000 casos, la qual cosa confirma la predicció del seu model al nou escenari.
Segons el mètode que ja va servir per explicar l'evolució de l'epidèmia des de l'inici fins a la seva estabilització, tret que s'aconsegueixin aturar els rebrots i frenar els contagis, amb la tendència actual a finals d'agost se superarien els 5.000 nous casos diaris i cap a final de setembre es podria arribar a prop de 20.000, la qual cosa superaria fins i tot la incidència que es va assolir durant el pic de l'epidèmia a finals de març.
Així, des que va acabar l'estat d'alarma, el 21 de juny, fins a finals de setembre s'acumularien tants casos com els sumats des de l'inici de l'epidèmia fins al final de la desescalada.
Distanciament i detecció ràpida de casos
En el seu balanç explica que el confinament va aconseguir que el nombre de contagis seguís una tendència decreixent i baixés el nombre de persones a les quals cada infectat podia encomanar de 2,5 a 0,8, per sota d'un, el límit que marca el control de l'epidèmia.
Però durant la desescalada, aquest número va pujar lleugerament i es va mantenir en un durant el juny amb una mitjana més o menys estable d'uns 300 nous contagis diaris i a partir del final de l'estat d'alarma aquesta xifra va començar a créixer fins a 1,3 i van ser necessaris només 11 dies per duplicar la de contagis
Encara que en aquesta etapa el creixement és menys accelerat que al principi de l'epidèmia, quan encara no s'havia posat en pràctica cap mesura de control, el fenomen continua sent exponencial i a mitjà termini els contagis acaben disparant-se igualment, precisa.
Per tot això, proposa com a estratègia òptima de control l'acció combinada de mesures de barrera, higiene i distància física amb altres de rastreig eficaç i detecció ràpida de malalts.