Els Estats Units han alertat sobre la pòlio detectada a Barcelona i han assegurat que "posa de manifest el risc actual de la circulació de VDPV (poliovirus vacunal) a tot el món". Així consta en unes notes de camp publicades dijous pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès), que fan una breu radiografia sobre la detecció de la pòlio en aigües residuals de cinc països europeus entre setembre i desembre del 2024. La conclusió és que "una alta cobertura amb vacunes contra la poliomielitis és fonamental per protegir-se de la malaltia i evitar l'establiment de la circulació local després de la importació de poliovirus", malgrat Robert F. Kennedy Jr. i la deriva antivacunes a la qual ha sotmès l'Administració Trump.

Els CDC recorden que, entre setembre i desembre del 2024, es va detectar poliovirus d'origen vacunal de tipus 2 (VDPV2) en aigües residuals de setze ciutats europees —sense casos de poliomielitis humana ni infeccions per poliovirus associades a les mostres—, vinculat genèticament al llinatge originat a Nigèria el 2020 i que també s'ha detectat en 21 països africans més. Així, suggereixen que les mostres detectades a Europa (com la de Barcelona) són importades de països africans, i adverteixen: "La circulació continuada de VDPV2 a països africans podria causar importacions similars i una possible transmissió en poblacions susceptibles fora d'Àfrica".

Un any sense detectar el virus

L'agència estatunidenca destaca que la primera detecció europea de VDPV va ser en aigües residuals mostrejades a Barcelona, durant la setmana del 16 al 22 de setembre. Després, ja es van trobar a dues ciutats de Polònia, a nou d'Alemanya, a quatre del Regne Unit i a una de Finlàndia. L'anàlisi de la seqüència genètica va confirmar que les deteccions estaven relacionades amb l'emergència de poliovirus circulant d'origen vacunal de tipus 2 (cVDPV2) detectat per primera vegada a Zamfara (Nigèria) el juliol del 2020 —i que encara circulava pel país l'any passat, a més de provocar una epidèmia de poliomielitis en països del nord-oest de l'Àfrica.

D'acord amb les mutacions de les mostres europees, els CDC calculen que el virus va circular durant un any abans de ser detectat per la xarxa europea de vigilància ambiental. I afegeixen que, fins al moment, les dades descarten que aquesta importació del virus hagi donat lloc a una transmissió substancial de persona a persona, a més de destacar que els països afectats treballen "activament" per prevenir la transmissió local mitjançant la vacunació de poblacions objectiu amb taxes baixes d'immunització i la intensificació de la vigilància. Tanmateix, alerten del "risc" de circulació arreu del món i "la necessitat d'intensificar els esforços globals per erradicar tots els poliovirus". Com? Més vigilància i més cobertura vacunal.

El poliovirus detectat a Barcelona

Pel que fa a Barcelona, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va explicar a l'octubre que es va identificar VDPV2 en una mostra d'aigües residuals de l'àrea metropolitana a mitjan setembre. La depuradora afectada rep el 36% del total d'aigües residuals de l'àrea metropolitana i el 56% de la ciutat, fent un control cada dues setmanes. Anteriorment, totes les mostres recollides eren negatives. A més, va insistir en el fet que no s'havien detectat casos clínics de poliomielitis al país i que es van analitzar les dades de cobertura vacunal dels diferents districtes sanitaris de la zona. A Catalunya, la cobertura de vacunació amb tres dosis supera el 92% i, per tant, s'espera que l'impacte sobre la salut pública sigui limitat. Tanmateix, es va reforçar la vigilància, tant amb l'ordre als centres sanitaris d'informar de qualsevol pacient amb símptomes relacionats amb la pòlio com amb l'augment dels mostrejos. 

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en anglès) va afegir pocs dies després les anàlisis inicials suggerien que el virus detectat a Barcelona estava vinculat al cVDPV2 originat a Nigèria, com ha recordat ara l'agència estatunidenca. Si bé Europa ha romàs lliure de pòlio des del 2002, l'ECDC va assenyalar que "el risc que el virus sigui reintroduït a Europa continua", ja que hi ha poblacions sense vacunar o poc vacunades i la poliomielitis no ha estat encara erradicada globalment. Cal recordar que el poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis, mitjançant el contacte amb aigua o aliments contaminats per femtes. La malaltia és asimptomàtica en la majoria de casos, ja que aproximadament el 90% de les persones infectades no mostren símptomes. Tanmateix, pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors. No té cap tractament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!