Els diferents Centres per al Control i la Prevenció de Malalties han notificat als funcionaris de salut pública dels 50 estats i cinc grans ciutats que es preparin per distribuir una vacuna contra el coronavirus als treballadors de la salut i altres grups de risc a finals del mes d'octubre o principis de novembre, segons recull The New York Times.
Aquesta última directriu és l'indicador d'una cursa accelerada per una vacuna i per alleugerir els hospitals de la càrrega d'una pandèmia que ha matat més de 186.000 persones. Aquestes noves indicacions van arribar just el mateix dia que el president del país, Donald Trump, va explicar en un discurs que els EUA podrien tenir preparada una vacuna abans que s'acabés l'any.
Durant la setmana passada, tant el doctor Anthony S. Fauci, principal expert en malalties infeccioses del país, com el doctor Stephen Hahn, que dirigeix l'Administració d'Aliments i Medicaments, van exposar en diferents entrevistes que hi havia la possibilitat de disposar d'una vacuna per a certs grups de població, però abans que hagin acabat els assajos clínics, sempre que les dades siguin positives, recorda el mateix diari.
De fet, fa unes setmanes, quan els Estats Units van comprar gairebé totes les existències d'un dels medicaments que funcionen contra el coronavirus –el remdesivir– el doctor Fauci va dir al Senat que no el sorprendria si els nous casos de coronavirus al país arriben als 100.000 diaris –en les últimes hores se n'han registrat més de 40.000–. "Clarament no tenim el control en aquest moment", explicava. I posava de manifest que als EUA no es respecten prou les distàncies de seguretat ni l'ús de les mascaretes.
Els dubtes de la vacuna
Ara bé, tenir una data sobre el calendari sempre afegeix més pressió. Els experts de salut pública han vist amb certa "preocupació" la notificació d'aquestes noves directrius, especialment perquè l'arribada de la vacuna seria propera a les eleccions presidencials.
Els crítics temen, segons recull el diari britànic The Guardian, que Trump hagi polititzat el procés de desenvolupament d'una vacuna i que estigui intentant aconseguir-ne una just abans de les eleccions, encara que no hagi superat totes les fases i proves de seguretat necessàries.
Així, Fauci ha exposat que, de moment, és "cautelosament optimista" tot i que també s'ha afanyat a subratllar que "no estaria satisfet amb el llançament d'una vacuna si no és segura o eficaç".
Com se sap si una vacuna té èxit o no?
La majoria dels experts coincideixen amb el fet que una vacuna infectiva és pitjor que cap. Precisament per aquest fet, els científics remarquen la importància de superar totes les fases amb èxit. La fase tres d'una vacuna serveix per determinar-ne l'eficàcia i seguretat. Precisament per aquest motiu, la vacuna russa ha generat tants dubtes, perquè no ha estat testada a milers de persones com s'hauria de fer, segons coincideixen els experts. En un article de la BBC, els experts detallen que és "crucial que (la vacuna) superi la fase 3 abans de ser distribuïda".
"D'aquesta manera s'obté més informació sobre la seguretat al mateix temps que s'aconsegueixen més dades sobre la capacitat real per protegir contra la malaltia", explica Ian Jones, professor de Virologia de la Universitat de Reading, al Regne Unit. Una vacuna "fins que no la proves amb un grup gran de persones no saps si generarà una resposta immune suficientment bona per protegir contra la malaltia" i a més, si no protegeix, "es corre el risc de donar falses esperances a la gent i que continuï la circulació del virus".
Quina diferència hi ha entre la fase 3 i la fase 4 d'una vacuna?
L'epidemiòleg Gideon Meyerowitz-Katz assenyalava fa unes setmanes en un article d'opinió a The Guardian que hi ha fins a quatre fases. En una primera fase, la vacuna s'administra a un petit grup de persones en diferents dosis per veure quina és segura. En una segona fase són una mica més grans, amb grups de centenars de persones i es fan controls per assegurar-se que s'està desencadenant una resposta immunitària i també per comprovar si hi ha efectes secundaris.
Els assajos de fase tres són els estudis més importants abans de l'obtenció de llicència, per això normalment es parla de tres fases a l'hora de testar una vacuna. De fet, els de la tercera fase són els que proven si una vacuna funciona o no. Assignen persones a l'atzar en dos grups, vacuna i placebo, i els fan un seguiment durant mesos per veure si les persones que han rebut la vacuna s'infecten menys que les que no. Aquesta fase és la més gran, i hi participen desenes de milers de persones. Meyerowitz-Katz detalla a l'article que precisament això és el que permet buscar els efectes secundaris.
Els assajos de fase quatre, posteriors a l'obtenció de la llicència, verifiquen si la vacuna causa problemes o patologies estranyes. És possible que algun cas concret de raresa no s'arribi a detectar fins al "pacient" 1.000.000. És precisament per això que és tan important, detallen els experts, respectar totes les fases.