Els Estats Units han comprat gairebé totes les existències d'un dels medicaments que funcionen contra el coronavirus, el remdesivir. D'aquesta manera, tindran reserves per a uns tres mesos però no han deixat estoc per a Europa.
Els experts i activistes estan alarmats per la decisió unilateral dels Estats Units pel remdesivir, però també per la idea del que podria passar en el cas hipotètic de tenir una vacuna. L'administració Trump ja ha demostrat en diverses ocasions que està preparada per aconseguir els subministraments necessaris de medicaments com sigui.
"Tenen accés a la major part del subministrament de medicaments de remdesivir, fet que comporta que no n'hi hagi per a Europa", explicava el metge i investigador visitant de la Universitat de Liverpool, Andrew Hill, al diari britànic The Guardian.
El remdesivir és el primer medicament aprovat pels EUA per tractar el coronavirus. L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) també ha donat llum verda a la seva comercialització. El fabrica Gilead i s'ha demostrat que ajuda les persones a recuperar-se més ràpid de la malaltia. Amb la compra, els EUA han adquirit més de 500.000 dosis, que és tota la producció de Gilead de juliol, i el 90% d'agost i setembre.
Quant val el remdesivir?
Gilead Science ha fixat un preu únic per al remdesivir als països desenvolupats (uns 347 euros) per dosi. S'espera que la gran majoria dels pacients rebin un tractament de cinc dies utilitzant 6 vials, cosa que equival aproximadament a 2.079 euros per a cada persona que el necessiti.
A més, Gilead informa que, excepcionalment en el cas dels EUA, i a causa de les particularitats del seu sistema de salut, el preu per a les companyies d'assegurances privades serà de 462 euros per vial.
Els EUA podrien arribar als 100.000 casos diaris
La notícia de la compra de remdesivir coincideix amb el fet que el doctor Anthony Fauci, principal investigador de malalties als EUA, va dir al Senat que no el sorprendria si els nous casos de coronavirus al país arriben als 100.000 diaris. "Clarament no tenim el control en aquest moment", explicava. I posava de manifest que als EUA no es respecten prou les distàncies de seguretat ni l'ús de les mascaretes.
L'augment de casos s'està produint en els Estats del sud i oest, fet que ha obligat com a mínim 16 Estats a frenar els seus plans de reobertura, segons ressalta la CNN. Els Estats més afectats actualment són Florida, Arizona, Texas i Califòrnia, segons Fauci.